Yeni doğan bebekte sarılık, bebeğin göz aklarında ve cildinde meydana gelen sararma olarka ifade edilir. Bilirubin adı verilen sarı renk bir madde bebeğin kanında aşırı birikmesi ile yeni doğan sarılığı ortaya çıkar. Yeni doğan bebeklerde henüz karaciğer tam gelişmediği için, bedende biriken bilirubin yeterince uzaklaştırılamaz. Akabinde bebeğin bağırsaklarında salgılanmakta olan bilirubinin çoğu dışkı ile dışarı atılmadan yeniden emilir.
Yeni doğan sarılığı, bebeğin önce gözlerinde sonra yüzünde, sonrada bedeninde ilerleyen sarı renk olarak dikkat çeker. Bebeğinizin burun ucuna parmağınızla nazikçe bastırdığınızda sarı renk görülüyorsa, doktora giderek sarılık kontrolü yaptırın.
Aynı zamanda anne sütünde bulunan birtakım maddelerde sarılığa sebep olabilir. Anne sütünden sarılık olan genelde 4 ila 7. günlerde başlar. Doktora danışarak, birkaç gün anne sütüne ara vermek gereklidir. Bu esnada bebek mama ile beslenebilir. Anne ise bu sırada sütü kesilmesin diye, pompa ile sütünü boşaltabilir.
Yeni doğan bebekte sarılı teşhisi için bebeğin topuğundan alınan çok az bir kan tahlili yeterlidir. Yeni doğan sarılığı genelde halk arasında çok önemsenmez ancak bu çok yanlış bir kanıdır. Zira kanda bulunan bilirubinin çok yüksek olması halinde bebeğin beyninde hasar söz konusu olabilir. Bu sebeple sarılı belirtileri görülen her bebek mutlaka doktora götürülmelidir. İlerlemiş olan sarılıklarda bebeğe, fototerapi adı verilen özel ışınlar ya da diğer tedavi yöntemleri ile tedavi gerekebilir.
Bebeğinizin ilk 24 saatinde sarılık ortaya çıkmış ise, bebeğinizin ateşi 37 dereceden yüksek ise, bebeğin sarılığı 7 günden sonra koyulaşıyorsa, iki haftayı geçmesine rağmen devam ediyorsa, alması gereken kiloyu alamıyorsa sarılık şüphesi ile hemen doktora gitmeniz gerekir.