Romatizma Nedir?
Romatizma, vücudun birçok farklı parçaları ile ilişkili bozuklukları tanımlamak için sık sık kullanılan bir tıbbi terimdir. Romatizma çoğu zaman, kireçlenme ya da romatizmal ateş ile karışabilmektedir. Romatizma hastalığı olan kişilerde ağrı ya da halsizlik gibi sayısız belirtiler görülebilir. Romatizma kendi içinde romatoid artrit, osteoartrit, lupus, fibromyalji, tendinit gibi türlere ayrılır.
Romatizma Belirtileri
Eklemlerde ya da vücudun diğer alanlarında ağrılar hissediliyorsa romatizmadan şüphelenmek mümkündür. Romatizmanın genel belirtileri aşağıdaki gibidir.
Sağrı kemikleri ile kalça kemikleri arasındaki eklemlerde ağrı
Sabah erken ya da gece geç saatlerinde şiddetli ağrılar
Merdiven inip çıkma gibi beli zorlayıcı durumlarda başlayan ağrı
Gözlerde kızarıklık
Ayakların arka kısmında ağrı
Cinsel organda akıntı
Romatizma Nedenleri
Romatizmaya kendi içinde ayrıldığı birçok türe göre değişik durumlar neden olabilmektedir. Genel olarak romatizma nedenlerini ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Vücudun tek tarafını aşırı zorlama
Soğuk ya da nemli ortamlarda çalışma/yaşama
Duruş pozisyonundaki hatalar
Manevi gerginlikler
Bademcik ya da diğer lenf bezlerinin iltihaplanması
Bazı travmalar
Romatizma Tedavisi
Romatizma tedavisi, hastalığın kendi içinde ayrıldığı birçok türden, teşhis edilen türe yönelik olarak uygulanmaktadır. Birçok romatizma hastalığının kesin tedavisi olmamakla birlikte, tedavi hastalığın şiddetinin hafifletilmesi ve hastanın normal faaliyetlerini etkilemeyecek düzeye indirilmesi hedef alınarak yapılmaktadır. Tedavide ilaç tedavisi ya da fizik tedavi gibi yöntemlere başvurulabilir.