Tedavi Sayfası

OSTERPOROZ (KEMİK ERİMESİ)

Kemik Erimesi Nedir?

İnsanlarda kemik oluşumu anne karnında başlamaktadır ve doğumdan sonra bebeğin ergenliğini bitirecek yaşa gelmesiyle son bulur. Kemik yapısında bağ ve kemik dokuları bulundurur. Bol kalsiyum içerir. Bu kalsiyumlar zaman içerisinde vücut tarafından kalsiyum eksikliği anında takviye kuvvet olarak alınmaktadır. Kemiklerdeki kalsiyum bu sayede hem vücudun eksik olan kalsiyum ihtiyacına cevap olduğu gibi aynı zamanda kemik oluşumunda önemli bir alana sahiptir. Kemik kütlesi diye kullandığımız bir tabir vardır. Kemik kütlesel anlamda ortalama olarak otuzlu yaşlarda en iyi seviyededir. Otuz yaşından sonra kütle azalmaya başlar. Azalma engellenebilen bir durum olmadığı gibi hızla azalma görülmesi kemik erimesi dediğimiz rahatsızlığı oluşturmaktadır. Azalan kemik kütlesi dayanıklılığı düşürmektedir.

kemik erimesi

Kemik Erimesinin Nedenleri:

Öncelikle vücudun kalsiyum ihtiyacını sürekli olarak kemiklerden sağlamak durumunda kalması kemik erimesine yol açacaktır. Bununla birlikte kemik erimesi östrojen hormonu ile alakalı olduğu için kadınlarda görülme riski daha çoktur. Kadınlar menopoza girdiklerinde kemik kütle miktarına aşırı derece hızlı azalmalar görülmektedir. Bireyin ailesinde de ince kemik yapısı olması da kemik erimesi riskini tetikler. Bununla birlikte kırk beş yaşından önce yumurtalıkları ile ilgili operasyon geçiren kadınlarda sıkça görülür. Hayatında sporu barındırmayan bireyler için kemik erimesi kaçınılmaz bir sondur. Bazı ilaçlar hormon içeriklidir bu ilaçları gereksiz yere kullanmakta kemik erimesi riskini arttırmaktadır. Madde kullanımında bulunan kişilerin kemik erimesine yakalanmaları olasıdır.

Kemik Erimesinde Tedavi:

Öncelikle tanı röntgen filminin yanında DEXA adı verilen özel yöntemlerle birlikte kemik tomografisi cihazları ile konulur. Buna göre kemik erimesinin evresi de belirlenmiş olur. Menopoz sonrasında muhakkak bu kontrolü yaptırmak önemlidir. Beş yıl kadar aralıklarla da kontrolü devam ettirmek gerekir. Tedavide amaç kaybolan kemiği yerine getirmekten ziyade kemik erimesini durdurmaya yöneliktir. Bu sayede kırık oluşma risklerine karşı önlem alınır. Bununla birlikte östrojen tedavisi başlar. Kol ve kalça kırıkları büyük ölçüde azalmaya başlar. Kalsiyum alınması ile birlikte ortalama beş yıllık bir süreç sonrasında olumlu gelişmeler görülmeye başlanır. Unutulmamalıdır ki özellikle de östrojen tedavisi kesinlikle yarıda kesilmemelidir. İlaç kullanımı bırakılırsa eğer her şey en başa döner ve hızlı bir şekilde kemik erimesi görülür. Progesteron kullanımı da kalsiyuma destek sağlar. Zaman geçtikçe insanlar vücutlarındaki kalsiyumu kullanamazlar. Bu nedenle kalsiyum alımı genç yaşlarda çok daha önemlidir. Bununla birlikte tek başına kalsiyum işe yaramaz. Östrojen seviyesini de yükseltmek gerekir. Bazı hastalarda östrojen tedavisi kullanmak uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda farklı ilaçlar ile tedavi yapılmaktadır. Tüm bunların yanında haftada en az üç kere yarım saat gibi kısa süreler zarfında hafif egzersizler yaparak vücudu çalışır pozisyona getirmek çok önemlidir. Kimyasal maddeler ile olan ilişkinizi de en kısa zamanda kesmeniz vücudunuza yapacağınız en büyük yardım olacaktır.

Etiketler: , , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.