Havanın ısıtılarak vücudumuza girmesini sağlayan organımız olan burun, aynı zamanda havada bulunan toz ve mikroplardan da koruyan tüycüklerden oluşur. Burun içine yerleşen virüsler sebebi ile burun bu fonksiyonları yapamaz ve nezle meydana gelir. Nezle burun içindeki virüslerin yanı sıra soluk borusuna yerleşmiş olan virüslere bağlı olarak gelişir. Soluk alıp verirken virüsler burun mukozasına yerleşmeye başlar ve akabinde burun tıkanır. Beden de doğal olarak bu virüsleri vücuttan atmak için hapşırma, burun akıntısı gibi tepkiler vermeye başlar. Bir süre sonra ateş yükselmesi de baş gösterir. Acil olarak tedavi gerektirmeyen nezle hastalığı, hafif düzeyde seyreder ve ortalama 1 hafta sonra kendiliğinden geçmeye başlar.
Nezlenin Belirtileri
Nezle bebeklerde ve yetişkinlerde farklı belirtileri ile dikkat çeker. Bebekler nezle olduklarında yemek yemek istemezler, nefes alıp verirler hızlı hızlı nefes aldıkları ve zor nefes aldıkları dikkat çeker. Ağız kuruluğu çeker ve güçsüzleşir.
Yetişkinlerde ise nezle belirtileri kendini hapşırma ve burun akıntısı olarak gösterir. Zaman zaman ağır nezle durumlarında kusma ve boğaz kaşıntısı da belirtiler arasında yer alır. Yüksek ateş hastalığın ilerleyen günlerinde düşmeye başlar. İştah kaybı ve ishal halleri ilk günlerde daha çok hissedilir.
Nezle 10 günden fazla devam ederse balgamlı öksürük, kulak ağrıları, yüksek ateş, işitme sorunları meydana gelebilir. Böyle durumlarda nezle ilerleyerek yerini bronşit veya zatürreeye bırakmış olabilir. Zira nezlenin en ağır şekli bile 3 gün sürmektedir. 3 gün sonra hafifleyerek yok olur.
Nezle Tedavisi
Nezlenin aşısı yoktur ve hafif seyreden bir hastalık olduğu için genelde tehlikesizdir. Doktora gittiğinizde, gerekli görülürse ilaç tedavisi uygulanır. Bol bol sulu besinler tüketmeniz, ateş düşürücü bantlar kullanmanız, bol c vitamini içeren gıdalar almanız, burun tıkanıklığı için spreyle kullanmanız faydalı olacaktır. Şayet henüz doktora gitmemiş iseniz ve nefes zorluğu çekmeye başlamış, ateşiniz çok yükselmiş, balgamlı öksürük başlamış, 10 gün olmasına rağmen hala nezle şikayetleri devam ediyorsa vakit kaybetmeden hemen b,ir doktora başvurmalısınız.