Tedavi Sayfası

Nefes Darlığı

 Nefes Darlığı Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi nefes almakta problem yaşanmasına nefes darlığı adı verilmektedir. Nefes darlığı kişiyi rahatsız eden bir durumdur. Bazı durumlarda nefes darlığı karıştırılabilmektedir. Özellikle normalden fazla iş yapıldığında, yol yüründüğünde fazla nefes alışverişinin yapılması nefes darlığı olmamasına rağmen karıştırılabilmektedir. Nefes darlığına diğer bir deyişle zorlu solunum adı da verilebilir. Kişinin yapabileceği, kaldırabileceği işler genel olarak bünyesiyle alakalıdır. Bünyesi zayıf olan veya alışkın olmayan bir kişi biraz fazla iş yaparsa normalde aldığından daha fazla nefes alıp vermeye başlar. Örneğimizin zorlu solunum olmadığı basit bir şekilde görülmektedir. Zorlu solunumun ortaya çıkması için herhangi bir durum oluşmamış ve durum kişi kendisini toparladıktan kısa bir süre içerisinde geçecek ve kişi normal düzeyde nefes alış verişi yapmaya devam edecektir.

Yorgunluğa, halsizliğe bağlı hızlı nefes alış verişi ile zorlu solunum yani nefes darlığının karıştırılması genellikle gün boyunca fazla hareket etmeyen, şişman, yaşlı ve çocuklarda görülmektedir. Bahsettiğimiz hızlı nefes alış veriş yorgunluk atıldıktan, bünye kendisini toparladıktan sonra geçeceği için herhangi bir problem yoktur. Fakat durum uzun süreliyse ve nefes alış verişi devamlı hızlıysa bir uzmana görünmekte her zaman için fayda vardır. Nefes darlığı problemi kişinin hayatını olumsuz etkilemekte, gün içerisinde zor anlar yaşamasına neden olmaktadır. Nefes darlığı probleminin çözüme kavuşması için problemin sebebinin öğrenilmesi gerekmektedir. Nefes darlığı probleminin tek bir nedeninin olmadığı bilinmelidir.

Nefes Darlığı

Hamilelikte Nefes Darlığı

Hamilelik döneminde karşılaşılan problemler arasında nefes darlığı zirveyi zorlamaktadır. Bunun nedeni özellikle doğumun yaklaştığı dönemlerde anne karnındaki bebeğin iyice büyümüş olması ve buna bağlı olarak rahmin büyüyerek diyaframa baskı yapmasıdır. Hamilelik döneminde anne adayının normalden daha fazla oksijen ihtiyacının olması nefes alış verişlerinin daha hızlı olmasına neden olmaktadır. Hamilelik döneminde birkaç basamak merdiven çıkmak gibi normalde kolaylıkla yapılabilecek işlemler bile zorlaşacak ve anne adayının nefes alma konusunda zor anlar yaşamasına neden olacaktır. Kişilerin hamilelik dönemindeki nefes darlığı probleminin normal olduğunu ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmayacağını bilmeleri yerinde olacaktır.

Nefes Darlığı Tedavisi

Gelişen tıbbın hastalıklara karşı kullanılmak üzere ürettiği ve kullandığı ilaçların etkisi tartışmasız olmasına rağmen uzun yıllar önce kullanılmaya başlanmış ve günümüzde hala tercih edilen bazı bitkisel yöntemlerde tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Keçiboynuzu kürü nefes darlığı probleminin aşılmasına yardımcı olan bitkisel çözümlerden sadece birisidir.

KOAH

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kısaca KOAH olarak adlandırılmaktadır. Kronik bronşit ve amfizem rahatsızlığını kapsayan KOAH akciğerlere giren ve çıkan havayı kısıtlayabilme sorununa sebep olan bir hastalıktır.

Amfizem

Amfizem rahatsızlığı alveol duvarlarının yıkılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Alveol duvarlarındaki bu yıkın alveol hava boşluklarında meydana geldiği için kalıcı bir genişlemeye neden olmaktadır. Amfizem kendisini nefes darlığı olarak göstermektedir. Bu da hastanın hastalık sürecinde zor zamanlar geçirmesine neden olmaktadır.

Kronik Bronşit

Kronik bronşit, en basit haliyle tanımlandığında çeşitli nedenlerden dolayı kişide sürekli öksürüğün görülmesine sebebiyet veren rahatsızlıktır diyebiliriz. Kronik bronşite bağlı olarak görülen öksürük kişide 2 yıl kadar sürmektedir.

KOAH hastalığı başlangıç aşamasında birçok hastalığın ortak belirtisi olan öksürük gibi belirtiler gösterdiği için erken teşhisi zor bir hastalıktır. KOAH nedeniyle akciğerlerde meydana gelen zararlar telafi edilemez. Zararlarını yazmakla bitiremeyeceğimiz sigara ve sigara dumanı KOAH hastalığının % 90 gibi yüksek bir oranda nedeni olarak gösterilmektedir. Daha önceden sigara içip bırakmış olmak KOAH’ a yakalanma riskini azaltsa da tamamen bitirdiği söylenemez. Fakat sigarayı bıraktıktan sonra riskin mutlaka azalacağı bilinmeli ve KOAH riskini en aza indirgemek için gerekiyorsa konunun uzmanlarından yardım alınarak sigara tamamen bırakılmalıdır. Ayrıca sürekli sigara dumanının bulunduğu ortamda yer alan ve pasif içici olarak nitelendirebileceğimiz kişiler de KOAH ‘ a yakalanma riskiyle karşı karşıyadırlar.

Etiketler: , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.