Tedavi Sayfası

Miyom

Miyom Nedir?

Rahimin duvarında myometrium adı verilen bir kas tabakası vardır. Bu kas tabakasında oluşan kitlelere de miyom adı verilmektedir. Miyom iyi huylu bir kitle olup, kanserleşmesi söz konusu değildir. Miyomlar iyi huylu oldukları için, daha çok büyümekten dolayı oluşturdukları etkilerle hastalarda bir takım sıkıntılara neden olmaktadırlar. Miyom östrojene yani kadınlık hormonuna bağımlı olan bir urdur. Kadınlık hormonu ne kadar çoksa, miyom da bu oranda büyümeye devam edecektir. Kadınlık hormonun tükendiği menopoz döneminde ise, mevcut olan miyomlar küçülecektir. Bundan dolayı daha çok üreme çağında, düzenli adet gören kadınların hastalığı olarak görülmektedir.

Miyom Belirtileri

Miyom büyüdüğünde rahim iç duvarına baskı uygulayacağından, adet kanamalarını uzaması
Adet dönemlerinde çok miktarda ve pıhtılı kanama görülmesi
Sancılı adet kanamaları yaşanması
Adet dışı kanamalar yaşanması
Sık aralıklarla idrar yapma
Kabızlık problemleri

miyom

Miyom Nedenleri

Rahim iç duvarındaki kaslarda oluşan miyomun nedenleri bilinmektedir ancak, araştırmalar genetik bir yatkınlık olduğuna işaret etmektedir. Yani miyom annesinde, kardeşlerinde miyom olan kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Miyom toplum içindeki her 100 kadından neredeyse 35-40’ında görülebilen bir rahatsızlıktır. Bundan dolayı miyom teşhisi konulan hastanın kesinlikle endişe duymaması gerekmektedir. Sonuç itibariyle miyom, iyi huylu bir kitledir.

Miyom Tedavisi

Miyom tedavisinde başvurulan en ideal yöntem cerrahi yöntemdir. Bu yöntem kendi arasında çok çeşitli olabilmektedir. Miyom çıkarma ameliyatının genelde açık cerrahi ile yapılmasına karşın uygun yerde görülen miyom kapalı cerrahi yöntem ile de çıkartılabilir. Miyom ameliyatı diğer çoğu ameliyat da olduğu gibi, steril bir ameliyathanede, hasta her ameliyata hazırlandığı gibi diğer organlarında (kalbinde, böbreklerinde, karaciğerinde, tiroid bezlerinde) herhangi bir problem olup olmadığı araştırılarak ciddi bir şekilde ameliyata hazırlanır ve ameliyat gerçekleştirilir. Miyom teknik olarak kolay bir ameliyattır ve ameliyatın yegane amacı rahimi koruyarak miyomu çıkartmaktır. Miyom operasyonu miyom bulunan her hasta için uygulanmak zorunda değildir. Mevcut miyom hasta üzerinde belirtiler bölümünde saydığımız olumsuz etkileri göstermiyorsa, miyomla yaşamanın herhangi bir sakıncası yoktur. Açık miyom ameliyatının süresi, miyomun bulunduğu bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte, hiçbir şekilde yarım saati geçmemektedir. Ancak kapalı miyom ameliyatı tekniğin getirdiği bazı kısıtlamalar dolayısıyla bu süre bir miktar daha uzayabilmektedir.

Etiketler: , , , , ,

Miyom Hakkında Yapılan Yorumları

  1. Adınız dedi ki:

    mrb ben 14 yaşındayım ve bütün belirtiler var birde şunu soracaktım miyom ırsi midir? çünkü annemdede miyom var… teşekkür ederim……..

  2. fatma tan dedi ki:

    benim 10santımlık miyommum varkızlımın zarar görmesinden korkuyorumameliyat dendi olsam zararı olurmu bakireyim

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.