Migren çok sıklıkla gördüğümüz, herhangi başka bir nedene bağlı olmayan kendine has bir baş ağrısı şeklidir. Migren diğer bazı durumlarla karışabilir. Bunlar arasında ilk akla gelen akut sinüzittir. Uzmanlar migren tanısını hasta ile yalnızca konuşarak koyabilirler. Yani herhangi bir görüntüme yöntemine gerek kalmadan hastada migren olduğuna karar verebilirler.
Migren genellikle başın bir bölümünde hissedilir ve ağrı sürekli yüzün aynı bölümünde olmak zorunda değildir. Bazen sol tarafta bazen de sağ tarafta olabilmektedir. Migren krizi esnasında oluşan ağrılar 4 saat ile 3 günü kapsayan bir süre içinde devam edebiliyor. Bundan dolayı 1-2 dakika süren baş ağrıları migren olarak değerlendirilmemektedir.
Migren Belirtileri
Migrene eşlik eden bir takım bulgular olabilmektedir. Migren krizi öncesi hastanın gözlerinde aura denilen bazı görsel şekiller oluşabiliyor. Hasta ışıktan ve sesten rahatsız olmaya başlıyor. Merdiven inerken, çıkarken ya da hafif bir egzersiz ile bile ağrı tetiklenebiliyor. Bu durumda hasta başını mümkün olduğunca hareket etmekten kaçınıyor. Bütün bunları, hasta doktoru ile konuşurken anlatıyor ya da hasta olanlara dikkat etmemişse, doktor tek tek sorular sorarak migren tanısı koyuyor. Migrene eşlik eden durumlar arasında genellikle bulantı da bulunmaktadır.
Migren Türleri
Migren auralı ya da aurasız olabilir. Aura hastanın gözünün önünde oluşan ışıltılı, parlak ya da zigzag tarzında şekillerdir. Bu şekiller renkli ya da renksiz olabilir ve görüşün orta hattından kenarlara doğru yayılarak devam eder. Genellikle migren ağrılarından 5 ila 60 dakikalık bir zaman dilimi öncesinde görülmeye başlanır. Bazı migren türlerinde hastanın yüzünün bir tarafında uyuşma ya da karıncalanma görülebilir. Bunlara duyusal belirtiler denilmektedir. Hastanın yüzünün bir bölümünde güçsüzlük olduğu durum ise motor belirtiler arasında yer almaktadır. Migren ağrısı bu belirtilerin geçmesinden yaklaşık 1 saat sonra başlar.
Migren Tedavisi
Migren’de iki tür tedaviden söz etmek mümkündür. Bu tedavilerden ilki, migren atakları sırasında ilaç kullanmak, ikincisi ise migren atağı olsun olmasın günlük düzenli olarak ilaç kullanmaktır. Uygulanan bu tedavi yöntemleri migren ağrılarının şiddetini azaltmak ve süresini kısaltmayı hedefler. Tedavinin uygulandığı hastaların bazıları belli bir yaşa geldiklerinde, artık migren atağı yaşamadıklarını dile getirmektedirler.