Mide Kanseri Nedir?
Akciğer kanseri dünyada en sık karşılaşılan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra karşılaşma sıklığıyla ikinci sırada mide kanseri yer almaktadır. Karşılaşma sıklığı ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor olsa da ülkemizde en sık karşılaşılan sindirim sistemi kanseri mide kanseridir.
Mide Kanseri Nedenleri
Uzmanlar mide kanserine bir maddenin sebep olduğunu düşünmekte fakat bu maddenin hangisi olduğu konusunda kesin bir yargıya varamamaktadırlar. Mide kanserini tetikleyen unsurların başında bilinçsizce uygulanan diyet programlarının geldiği düşünülmektedir. Fakat sağlıklı beslenen ve mideye zarar verecek turşu ve tuzlanmış etleri az tüketen bireylerin mide kanserine yakalanma riski daha azdır. Alkol tüketimi mide kanseri oluşturma riski bakımından sigaraya oranla daha pasiftir. Sigaranın da mide kanserini tetiklediği tahmin edilmektedir. Normalden fazla çikolata tüketimi ve çikolatanın beslenme alışkanlığı halini alması sonucunda mide kanseri riski artacaktır. Bütün bunların haricinde bazı hastalıkların mide kanserinin ortaya çıkmasında etkin rol aldıkları bilinmektedir. Kan gruplarına göre yapılan istatistiksel araştırmalar kan grubu ‘ A ‘ olan insanlarda mide kanserinin daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Kan gruplarına göre değerlendirme yapıldığında ‘ A ‘ grubunun diğerlerine göre daha riskli olması mide kanserinin nedenleri arasında genetik yatkınlığında olabileceğini ortaya koymuştur. İlerleyen yaşlarda daha sık görülmeye başlanan mide kanseri kadınlara oranla erkeklerde daha fazla ortaya çıkmaktadır. Mide kanserinin sosyoekonomik bakımdan gelişmemiş veya gelişmekte olan toplumlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Mide kanseri riski sosyoekonomik durumu düşük olanlarda daha fazladır. Midenin alt yarısında daha sık görülür.
Mide Kanseri Belirtileri
Mide kanserinde hastaların en çok şikâyetçi oldukları mide bölgesinde yaşadıkları ağrıdır. Ayrıca iştahsızlığa ve buna bağlı olarak kilo kaybına da neden olduğu bilinmektedir. Mideyle yemek borusunun birleştiği bölüme Kardia adı verilmektedir. Kardia bölgesine tümörlerin yerleşmesiyle birlikte hastada ilk aşamalarda yutma zorluğu görülebilmektedir. Mide kanserinin başlangıç aşamalarında hastada kusma ve mide bulantısı görülmezken hastalığın ilerleyen evrelerinde görülebilmektedir. Ayrıca tümörlerin neden olduğu kanamaya bağlı olarak kişide kansızlık ve buna bağlı ortaya çıkabilecek semptomlar görülebilir. Mide kanserinin başlangıç aşamalarında yapılacak muayenelerde sadece o bölgede hassasiyet görülebilecekken ilerleyen dönemlerde karın bölgesinde asit toplanması olabileceği için sertlik hissedilebilir.
Mide Kanseri Tedavisi
Mide kanserinin kesin bir şekilde çözüme kavuşturulması için yapılacak olan cerrahi müdahaledir. Mide kanserinde diğer kanser türlerinde uygulanan ilaç ve ışın tedavisi tatmin edici sonuçların alınmasına imkân tanımamaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi mide kanserinde de hastaya erken teşhisin konulması ve bu doğrultuda erken cerrahi müdahale yapılması hastalıkla savaş konusunda başarıya ulaşmada etkili olacaktır.