Kuduz insanlarda ve memeli hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Huzursuzluğa, şuur kaybına ve felçlere neden olabildiği gibi bazı durumlarda ölümle de sonuçlanabilmektedir. Hastalığın bulaşması ısırılma veya kuduz virüsünü taşıyan salya veya başka bir sıvının açık yaraya temas edilmesi suretiyle gerçekleşmektedir. Kokarcaların, kemiricilerin ve yarasaların neden olduğu kuduz hastalığında en çok başıboş dolaşan kedi ve köpekler tehlike arz etmektedir. Hastalık klasik kuduz, yarasa kuduzu ve silvatik kuduz olmak üzere 3 farklı başlıkta incelenebilmektedir. Klasik kuduz başıboş dolaşan kedi ve köpeklerin neden olduğu hastalık, yarasa kuduzu adından da anlaşılacağı üzere yarasaların neden olduğu kuduz, silvatik kuduz ise kurt ve tilkilerin neden olduğu kuduz hastalığıdır. Kuduz virüsünün soğuk dahil birçok etmene dayanıklı olup uzun süre yaşamını sürdürebilmesi onu daha tehlikeli bir hala getirmektedir.
Kuduz Belirtileri
Kuduz belirtileri başlangıç aşamasından hastalığın ilerlemesine kadar farklılıklar göstermektedir. Kuduz hastalığı başlangıç aşamasında hayvanlarda saldırganlık ve davranışlarında değişiklik olarak kendisini göstermektedir. Bunun haricinde virüsün alınmasından sonra zaman geçtikçe beyinde iltihaplanmaya, felce ve ölüme de neden olabilmektedir.
Kuduz belirtileri insanlarda hayvanlara göre farklılıklar göstermektedir. Yüzdesel olarak bahsettiğimizde kuduz virüsü bulaşan insanların % 50 kadar kısmının ısırılan bölgede ağrı ve duyu kaybının oluştuğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kuduz hastalığının belirtileri insanlarda tipik olmasa da kırgınlık, yorgunluk, iştahsızlık ve ateş görülebilmektedir. Bütün bunlardan sonra hastalığın ilerleyen günlerinde kişinin davranışlarında değişiklikler, saldırganlık ve psikolojik bozukluklar da kendisini göstermektedir.
Kuduz Tedavisi
Kuduz tedavisi insanlarda iki şekilde gerçekleşmektedir. Bazı insanlarda kuduz bulaşma riski diğerlerine göre daha fazladır. Bu kişilerin kuduz virüsü bulaşmadan önce aşılanması ve kuduz bulaştıktan sonra aşılama yapılarak kişinin hastalığa bağlı olarak ölmesine neden olabilecek etmenlerin ortadan kaldırılmasını sağlamak kuduz tedavisi yöntemleri arasında sayılabilmektedir.
araba bir kediye çarpmıştı arka ayakları kırıktı
bahçeye atılmıştı kedi bende açlıktan ölmesin diye yemek verdim kaçmaya çalıştı bende yemeği yesin diye tuttum yere bırakırken kedi tırnağımdan ısırdı
buna rağmen kan aktı
bende ikinci gün aşı vuruldum ama sonraki aşılara devam etmedim kedi 2. günün sonunda kedi öldü
ne yapmalıyı bir sorun tekil edermi sonuçta araba çarmıştı kan vesaire yoktu sadece arka ayakları kırıktı ne yapmam lazım
Bence bir doktora görünmeli ve bu soruyu onlara iletmelisiniz.