Kızıl hastalığı, döküntülü hastalıklar arasında yer alan beta mikrobu kaynaklı bir hastalıktır. Kızıl hastalığı genelde 3 yaş öncesinde görülmez ve kuluçka süresi ortalama 1 ila 7 gündür. Kızıl hastalı belirtileri arasında yüksek ateş, boğaz ağrısı, baş ağğrısı, kusma, yutkunma güçlüğü sayılabilir. Bu belirtilerin ardından 1-2 gün sonra deri döküntüleri başlar. Kişinin alın ve yanak bölgelerinde kızarıklıklar görülür. Deri döküntüüsnün ardından 2-3 sonra kişinin ellerindeki deri soyulmaları dikkat çeker.
Kızıl olan çocuğa devamlı yatarak dinlenmesi, sulu ve yumuşak gıdalarla beslenmesi, ateşini kontrol edecek ilaçların kullanılması, iştah kaybı yüzünden az miktar da sıvı alınması yüzünden sorun çıkmaması için bol bol sıvı tüketilmesi önerilir. Bunun yanında baharatlı, acılı, karbonatlı besinlerden uzak durması sağlanır. Rahatsız edici öksürükler yaşıyorsa boğaz yumuşatıcı ilaçlar kullanılabilir.
Çocuğun eğer antibiyotik kullanmasına rağmen 2 gün geçmiş ve hala ateş düşmemiş ise, su kaybı beliritleri başlamış ise, sürekli dalgınlık, uyku, halüsinasyon vakalrı başlamış ise, ağır baş ağrısı, ense sertliği gibi şikayetler başlamış ise, sık ısk kusma meydana geliyorsa, nefes alma zorluğu çekiyorsa tekrar doktora başvurmak gerekir.