Kızamık Nedir?
Solunum yolu ile bulaşan ve bulaşması çok kolay olan bir hastalıktır. Küçük çocuklarda görülmekle birlikte yetişkinlerde de görülür fakat yetişkinlerde daha ağır seyreder. Kış ayının bitimi ile bahar aylarına girerken yakalanılmaktadır.
Kızamık Belirtileri:
Mikrobun kuluçka süresi on gün veya iki haftayı bulabilmektedir. İlk olarak bağ ağrısı, ateş, göz kızarıklığı, nezle, burun akıntısı, öksürük, ışıktan rahatsızlık tarzında belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Sonrasında ağızda küçük lekeler belirmektedir. Bu lekeler döküntü olarak tüm vücuda yayılmaktadır. Dört beş gün kadar bu şekilde devam eden durum beş günden sonra düzelmeye başlar.
Kızamık Tedavisi:
Kolay bulaşabilen bu hastalığa yakalanan kişilerin diğer insanlarla teması kesmeleri gerekmektedir. Hastalık toplu mekanlarda daha hızlı yayılmaktadır. Özellikle de kreş, yuva veya okul ortamlarında salgına karşı dikkatli olunmalı ve hijyen kurallarına uyulmalıdır. Hastanın odası güneş görmelidir. Hastanın başka bir hastalığı geçirmemesi adına sağlığına dikkat edilmeli ve beslenme değeri yüksek yiyecekler tüketmesi gerekmektedir. Hastanın vücut temizliğine dikkat edilmelidir. Hastaya iyi bakılmazsa kızamık ilerleyebilmektedir ve zatürreeye dönüşmesi ihtimali vardır.
Kızamıktan korunmanın en etkili yolu kızamık aşısıdır. Aşı olan kişiler kızamık geçirmiş gibi bir daha bu hastalığı geçirmezler. Kızamık aşısının ilk dozu bebek bir yaşındayken uygulanır. İkinci doz dört yaşlarında ve üçüncü doz ise ortalama on ikinci yaşında uygulanır.