Kekeleme Nedir?
Kekelemek, bir kişinin istemsiz olarak damak sesiyle başlayan kelime ve heceleri tekrarlaması, uzatması ya da kesmesi olayıdır. Bu konuşma kısıtlamasına sahip olan insanlara da kekeme denmektedir.
Toplumun yaklaşık olarak yüzde 3ünde görülen bir durumdur. Ailede genel olarak çocukların en küçüklerinde görülmektedir. Erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülmektedir. Bu oran yaklaşık 3 – 4 kattır. Kentsel yerleşim alanlarında kırsal alanlara göre daha çok görülen bir durumdur. En fazla 2 -7 yaş arası çocuklarda meydana gelen bir durum olup, başlangıç yaşı genelde 5 civarındadır.
Araştırmalara göre daha yaşlı kekemelerde konuşmada daha çok duraklama, hava akımlarında kesilmeler, ses tellerinde uygulanan basınç ve iletişim kurma korkuları daha fazladır. Bu durumdakiler konuşmalardan daha çok kaçınmaktadırlar. Erkeklerin kızlara nazaran daha çok kekemeliğe sahip olduğu, iletişim kurmaktan daha çok kaçındığı ve tedavilerinin daha zor olduğu saptanmıştır. Bazı durumlarda ergenlik döneminde kekemelik kaybolur, bunun dışında tedavi edilemeyen vakalarda vardır.
Kekemelik Nedenleri
Kesin bir nedeni olmamakla beraber, bazı araştırmalara göre genler ve stres kekemeliğe neden olan durumların başında gelmektedir. Başka bir araştırmaya göre ise, kekemeliğin Tourrette Sendromu ile bir bağı olduğu savı vardır. Kekemeliğin beyindeki konuşma merkeziyle ilgili olduğu konusunda da çeşitli iddialar bulunmaktadır. Annede ya da babada obsesif kompulsif kişilik yapısının olması da kekemeliğe neden olabilir. Çocuklardaki endişe, gerilim ve korkuların da etkileri kekemeliğe neden olabilir.
Kekemeler yabancıların bulunduğu kalabalık olan ortamlarda konuşmada çekinebilirler. Telefonda yanıt vermeye çekinebilirler, adları sorulduğu zaman güçlük çekebilirler, kekeme öğrenciler bu durumdan ötürü aska sıralarda oturmayı tercih edebilirler. Konuşmak yerine dinlemeyi daha çok tercih ederler.
Kekemelik Tedavisi
Tedavi için, davranış değişikliği, nefes alıştırmaları, gevşeme teknikleri, konuşma terapileri yapılır. Konuşma terapilerinde, konuşmanın yavaşlatılması, konuşma başlangıcının kolaylaştırılması, ses düzey kontrolüdür. Bazı vakalarda doktor kontrolünde ilaç tedavileri yararlı olabilmektedir.