Kansızlık (Anemi) Nedir?
Kansızlık tıp dilinde anemi olarak adlandırılır. Anemi, kanda bulunan kırmızsı hücrelerin ya da hemoglobin adı verilen kırmızı maddelerin azalmasıdır.
Kansızlık Nedenleri
Kansızlığın en önemli nedeni yeterli ve dengeli beslenmemenin sonucunda meydana gelen demir eksikliğidir. Birtakım nedenlerle vücuttaki demir emilimi azalır ve bunun sonucunda kansızlık yani anemi meydana gelir. Bir de müzmin basur kanamaları, regl döneminde meydana gelen kanamanın çok olması, doğuştan sahip olunan bazı hastalıklar, romatizma, lösemi ve kanser gibi hastalıklarda kansızlık görülebilmektedir. Bununla birlikte hamilelikte de kansızlık görülebilme oranı fazladır. Bebeklerde de kansızlık meydana gelir. Bunun en büyük nedeni anne sütünün yerine genellikle inek sütü verilmesi ve ek besinlere geç başlanmasıdır. Kansızlığın bir çeşidi sayılan Akdeniz Anemisi yani talasemi, genel olarak Akdeniz ülkelerinde görülür ve bu kansızlığın en büyük sebebi genetik faktörlerdir. Anne ve babadan çocuğa geçen bir kansızlık türüdür.
Kansızlık Belirtileri
Belirtileri; halsizlik, çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, çarpıntı, iştahsızlık, bulantı, sık hastalanma durumu, fazlaca üşüme, dikkat eksikliği, yüz, göz ve avuç içlerinde solgunluktur. Ayak bileklerinde şişkinlik olması, ishal, kusma, burun kanaması da belirtiler arasındadır.
Kansızlık Tedavisi
Tedavinin ilk aşamasında, kansızlığa yol açan unsurlar varsa onlar giderilmeye çalışılır. Basur, adet kanının fazla olma durumu varsa bunlar tedavi edilir. Aneminin nedeni yetersiz beslenme sonucu gelişen demir eksikliği ise, C vitamini bakımından zengin besinler tüketilir ve demir eksikliği giderilmeye çalışılır. Hastanın istirahatı ve temiz hava alması da faydalı bir durumdur. Eğer kişide ileri derecede kansızlık mevcutsa ilaç tedavisi verilir. Hastanın çok kan kaybetmiş olduğu durumlarda kan nakli gerekebilmektedir.
Üzüm, dut, keçiboynuzu pekmezi, arı poleni, bal gibi gıdalar kan yapıcıdır ve kansızlık için oldukça faydalıdır. Kansızlık için ayrıca çay, kahve, sigara, alkol ve koladan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Çünkü bunlar demir emilimini azaltan ve kansızlığa neden olan maddelerdir.
Hamilelikte, bebek ve çocuklarda kansızlık sık görülen bir durumdur. Özellikle hamile kadınların ve çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiği büyük önem taşımaktadır. Gerektiği takdirde, demir takviyesi de yapılabilmektedir. Çocuklarda, bebeklerde ve hamilelikteki kansızlık gelişim bozukluklarına sebebiyet verebildiği için, dikkat edilmesi gereken bir durumdur.