Kalp Kapakçığı Hastalıkları
Kalp kapakçığı rahatsızlıkları doğuştan itibaren var olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Kalp kapakçığı rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olan etmenlerin başında özellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde geçirilen kalp romatizması gelmektedir. Geçmiş dönemlerde yaygın olarak görülen kalp romatizması rahtsızlığı günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde az görülmektedir. Fakat gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalp romatizması hastalığı günümüzde dahi yaygın olarak görülmektedir. Kalp romatizması hastalığı yılların geçmesine bağlı olarak uygun tedavi yöntemleri belirlenip uygulanmazsa kalp kapakçıklarında ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Kalp romatizmasına bağlı olarak olumsuz etkilenen kalp kapakçıklarının yani valfların başında kalbin sol tarafında bulunan ve aortif valf ve mitral valf olarak adlandırılan valflar gelmektedir. Kalp kapakçıklarında genellikle rahatsızlık olarak daralma ve sızdırmalar görülmektedir. Bu daralma ve sızdırmalar ise kalp kaslarının normalden daha fazla çalışmalarına neden olmaktadır. Kalp kasının normalde çalışması gerektiğinden daha fazla çalışıyor olması kalp büyümesini de beraberinde getirmektedir. Kalp kısa vadede yaşanan bu olumsuzluklardan etkilenmeyecek bir güce sahip olsa ve sıkıntıları ilaçla aşabilse de zamana bağlı olarak ortaya çıkabilecek problemler büyüyecek ve kalp kapakçıklarının onarılması gerekebilecektir.
Kalp kapakçıklarının onarılması ve kalp romatizmasına bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların ortadan kaldırılabilmesi için çeşitli ameliyatlar yapılabilmektedir. Bu ameliyatlar özellikle son yıllarda tıbbın gelişmesine bağlı olarak çeşitlilik kazanmış bir haldedir. İlaç tedavisinin ve farklı yöntemlerin sonuç vermediği durumlarda kalp kapakçığına bağlı olarak rahatsızlıkları olan hastaların daha uzun ve sorunsuz bir yaşam sürebilmeleri için yapılan ameliyatlar yararlı olmuşlardır.
Özellikle gelişmiş ülkelerde kalp romatizması rahatsızlığının az görülmeye aşlanması kalp kapakçıklarının onarılması için gerekli olan ameliyatlara gereksinimin azalmasına neden olmuştur. Fakat kalp romatizması haricinde bazı durumların da kalp kapakçıklarının bozulmasına neden olduğu ve bu bozukluklarının giderilmesi için ameliyata gereksinim duyulabildiği bilinmektedir. Bütün bu bilgilerin ışığı altında kalp kapakçıklarının onarılması için gerekli olan ameliyatların yapılma sıklığı azalmış olmasına rağmen bu yönteme olan ihtiyaç tamamen ortadan kalkmıştır diyemeyiz. Bazı durumlarda da kalp kapakçıklarında oluşan sorun önemsiz olsa bile bu bölgede iltihaplanma görülebilmektedir. Bir ameliyat veya diş tedavisi kalp kapakçığında basit bir bozukluk olan bir kişinin dahi bu bölgede iltihaplanmayla karşılaşmasına neden olabilir. Kalp kapakçığındaki anormal durum basit olsa dahi bu iltihabın ortadan kaldırılması zor olabilir. Bu nedenle ameliyat veya diş tedavisinden önce veya sonra kalp kapakçığında anormallik olan bir kişi iltihaplanmanın önüne geçebilmek için antibiyotik alabilir. Bu kesinlikle kişinin kendisinin karar verebileceği bir durum değildir. Bu kararı uzman doktor hastanın durumuna göre alacaktır. Kalp kapakçığında anormallik olan bir kişi buranın onarılması için ameliyat geçirdikten sonra dahi rutin olarak kardiyoloji kliniğinde kontrollerini yaptırmalıdır. Bu kontroller herhangi bir olumsuz durumun oluşmasını engelleyeceği gibi erken müdahalenin de önünü açacaktır.
Benim kalp kapakçıklarının ikisinde üfürme var iki sene önce doktorum dikkat etmem gerektiği ni ve herhangi bir enfeksiyon hastalıkları durumun da risk altında olduğunu ve ameliyat ve cerrahi müdahale durumunda öncesinde antibiyotik tedavisi uygun olacağını söyledi yaklaşık
Benim parmaklarım yamuk esnek .
Doktora gittik doktorda kalp kapakçıgında esneklik olabilir dedi fizik tedaviye git dedi sizce nasıl birşey olabilir hocam ?
Kesinlikle doktorunuzun tavsiyesine uymalısınız.
merhaba hocam ben kalbimde kalp kapakçığı zedelenmiş diyor bunun tedavisi nedir
Merhaba hocam. Benim çocuğum 4 yaşında, anaokulundan rutin sağlık raporu istemeleri nedeniyle Eko çektirdik. Kap kapakçığının bir tanesinin esnek olduğunu, yapılan muayene sonucu çocuğun vücudunun da esnek olduğunu ve yapısal olabileceğini, 2 yıl sonra tekrar muayene edilmesi gerektiğini, telaşlanacak bir şey olmadığı söylendi. Fakat çocuğum çok hareketli ve top oynamayı da çok seviyor. Spor yapmasında bir sakınca var mı ve gerçekten ciddi bir şey değil midir? Teşekkürler…
merhaba hocam ben 14 yaşındayım.
1 aydır halsizlik,iştahsızlık hissi devam ediyor.
doktora gittim kalp kapağımda esneme olduğunu ve kalp atışlarımın normal olmadığını söyledi bunun için 10 günlüğüne kalp cihazı takılacak. Ben o cihazla yaşamak istemiyorum o cihazı vücudum da gördükçe daha kötü olurum ve hastalığım ister istemez ilerler diye çok korkuyorum. Ne yapabilirim önerilerinizi bekliyorum.
Sağlıcakla kalın.
merhaba ben 15 yaşındayım mitral kapak yetmezliğim var.doktorum boğaz enfeksiyonu geçip tedavim tam olarak bitmediğindenolduğunu söyledi ve bir daha böyle olursa kapakçıkta çökme olacağrnı söyledi.elere dikkatetmeliyim herkese acil şifalar diliyorum
ben 1 ay önce doktora gittim kalp kapakçığında çökme var dedi.kontrastlı komplike eko yapıldı.orada damar yolundan ilaç verdiler ve sağ tarafa geçmemesi gerekiyordu ama geçti dediler.kalbe endoskopi ile bakacaz dediler bunu yaptırmazsam sorun olur mu
Merhaba hocam. Ben 49 yaşındayım. Eşimde 38 yaşında. Eşimle beraber genel kontrol için kardiyoloji doktoruna muayene olduk. Doktor ikimize de kalp kapakçığınızda çökme var ve kan kaçırıyor,ayrıca kireçlenme mevcut dedi. Ama bunun şimdilik birinci derece olduğunu, çok önemli olmadığını söyledi. Herhangi bir ilaç tedavisi de vermedi. Yalnız her 6 ayda bir kontrole gitmemiz gerektiğini söyledi. Fakat biz acaba deyip korkuyoruz. Bizi aydınlatıp yol gösterirseniz çok seviniriz.
merhaba hocam bende doğuşdan var olan kalp kapağı çökmesi mevcut doktorlarımın dediğine göre 21 yaşından sonra bu rahassızlığım son bulacakmış benim gibi çok kişi bu hastalıkta tüm arkadaşlara acil şifalar diliyorum bide siz bu hastalığı yorumlarsanaz seviniriz …
merhaba hocam kızım 6yaşında yorgunluk ,halsizlik,çarpıntı,sürekli enfeksiyonel hastalıklar,şikayetleri mevcuttu enson eko sonuçlarına göre kalp kapakçıkları esnek olduğundan dolayı çok aşağı iniyor bu nedenle kan kaçağ oluştugu belirtildi.2uzman anı sonucu verdi ancak tedavisi olmadığını ilerleyen yıllarda 18-20 li yaşlarda kaçağın 3 buyuta ulaşınca mudaale edileceği ve şu an sadece 6 aylık peryotlarla kontrol edilecegi belirtildi.bu konuda bize yardımcı olurmusunuz ? saygılarımla…