Hıçkırık, diyafram kasında birden bire meydana gelen kasılma ile ortaya çıkan ses tellerinin arasında bulunan açıklığın, istemsizce kapanması ile meydana gelen sesin dışarı çıkılmasıdır. Bu durumun frenik sinirin uyarılması halinde meydana geldiği düşünülmektedir. Solunum kasları ile diyaframda meydana gelen hıçkırık, tıp alanında singultus adı bile tabir edilir.
Hıçkırık bir çok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Midede gaz olması, sıcak ve çok baharatlı gıdaların tüketilmesi, sinir sistemindeki bozukluklar, kalp hastalılığı, karaciğer hastalıkları, bağırsak hastalığı, zatürree, pankreas hastalıkları hıçkırık şikayetlerine sebep olabilir. Şayet hıçkırık 2 saat geçmesine rağmen devam ediyorsa, doktora başvurulması gerekir.
Bir çok kişi tarafından şikayet unsuru olabilen hıçkırık, ender de olsa 2 günden fazla sürdüğü görüldüğü gibi bazen inatçı hıçkırık olarak tabir edilen 1 aydan fazla süren hıçkırıklar gözlenebilir. Bu tür inatçı hıçkırıklar yetişkin erkeklerde daha çok görülür.
Kadınlarda görülen hıçkırık ise çoğunlukla psikolojik etkenlere bağlı olarak gelişir. Kısa süreli hıçkırıklar basit, geçici sorunların belirtisi olabildiği gibi, uzun süreli çok sık tekrar eden hıçkırıklar kalp krizinin belirtisi dahi olabilir. Bu sebeple uzun süre devam eden hıçkırık krizleri önemsenmeli ve doktora başvurulmalıdır.
Hıçkırığın diğer nedenleri arasında, yaşanan anlık heyecan, korku, sinir en dikkat çeken nendeler arasındadır.
Ayrıca, alkol tüketimi, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, üremi, diyabet, genel anestezi ile yapılan ameliyatlar, travma, menenjit hastalığı, damar hastalıkları, mide şişmesi, mide fıtığı, karaciğer büyümesi, dalak büyümesi, göz tansiyonu, kulağa kaçan yabancı bir cisim hıçkırık sebebi olabilir.
Hıçkırık tedavisi
Genelde hıçkırık şikayetleri kendiliğinden geçer. Ancak uzun süre devam eden hıçkırıklar için doktora gidilerek, hıçkırığın altında yatan nedenler araştırılmalıdır. Hıçkırığa sebep olan etkenler belirlendikten sonra, doğru tedavi yolu seçilmelidir. Bunların yanında bazı ilaç tedavileri, akupunktur tedavisi, cerrahi tedavi yolları, psikoterapi, şeker emilmesi, torba içine soluk alıp verilmesi, buzlu su ile yapılan gargara gibi yöntemler, hıçkırık tedavisi için kullanılabilmektedir.