Hepatit B Enfeksiyonu
Hepatit B virüsünün karaciğere yerleşmesiyle ortaya çıkan ve yerleştiği organda iltihaba ve hücre hasarına sebep olan sadece insanlarda görülebilen hastalığa Hepatit B enfeksiyonu adı verilmektedir. Ülkemizdeki ve Dünyanın genelindeki Hepatit B istatistikleri incelendiğinde virüsü taşıyan insan sayısının bir hayli fazla olduğu görülmektedir. Hepatit B virüsünün bulaşma riski her insanda eşit değildir. Bazı hastalıklara sahip olanlar, bazı meslek grupları, yaşam tarzı farklı olanların hastalığa yakalanma ihtimali diğerlerine göre oldukça fazladır. Örneğin; virüsü sahip kişilerle aynı ortamda bulunanların, sağlık personellerinin, homoseksüel ve heteroseksüel ilişkiye girenlerin, damarlarından uyuşturucu kullananların Hepatit B enfeksiyonu geçirme oranları diğer insanlara göre fazladır. Hepatit B enfeksiyonu cinsel yolla, kan temasıyla, hastalığa sahip olan bir kişinin başka bir kişinin zedelenmiş dokusuna temasıyla ve anne kanı vasıtasıyla doğum esnasında olmak üzere dört farklı şekilde bulaşabilmektedir.
Hepatit B Enfeksiyonu Belirtileri
Hepatit B hastalığının kuluçka dönemi alınan virüsün miktarına bağlı olarak değişim göstermektedir. Hepatit B enfeksiyonu çok karşılaşılan bir hastalık olmasına rağmen hastalığı geçirip belirti gösteren insan sayısı neredeyse hastalığa sahip olanların yarısı kadardır. Hastalığın belirtilerini bu kadar az kişide gösteriyor olması bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit B enfeksiyonunun daha tehlikeli bir hal almasına neden olmaktadır. Hepatit B enfeksiyonu geçiren ve hastalık belirtisi gösteren hastalarda genellikle hafif ateş, halsizlik, yorgunluk, karın ağrısı ve mide şikâyetleri görülmektedir. Bazı durumlarda Hepatit B enfeksiyonu geçiren hastaların sarılık oldukları da gözlenmiştir.
Hepatit B Enfeksiyonundan Korunma Yolları
Hepatit B enfeksiyonundan yani HBV’den korunmanın en etkili ve kesin yöntemi Hepatit B aşısının yaptırılmasıdır. Aşının klinik testlerle başarısının ve güvenirliliğinin tespit edilmesi insanlar arasında kullanım oranını oldukça arttırmıştır. Bazı söylentiler Hepatit B aşısının kanser riski taşıdığı hakkında yanlış bilgiler yayılmasına neden olmaktadır. Hepatit B aşısı hem virüs alınmadan önce hem de virüs alındıktan sonra etkili bir şekilde koruma görevini sürdürebilmektedir.