GRİP
Grip Nedir?
Grip virüs kaynaklı bir hastalıktır. Bulaşıcıdır ve soğuk algınlığı ya da nezle ile karıştırılmaktadır. Gribi bu rahatsızlıklardan ayıran bir anda ateş yükselmesi ile kendini belli etmesidir.
Grip Belirtileri:
Ani bir şekilde gelişen ve sürekli yüksek seyreden ateş vardır. Bitkinlik ve enerji düşüklüğü vardır. Burun da akıntı, öksürük, hapşırık, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, boğaz ağrısı ve boğazda şişlik, iştah kaybı ve baş dönmesi görülür.
Grip yakın temas ile bulaşmaktadır. Korunmak için özelliklede el temizliğine dikkat edilmeli ve hasta olan kişilerle yakınlık kurmamak gerekir. Salgın halinde bulaştığı için salgın dönemlerinde kalabalık ortamlarda bulunmamak en iyisidir. Grip bağışıklık sistemi ve vücut direnci düşük olan kişileri kolayca etkilemektedir. Yaşlıların, çocukların, bebeklerin, kalp hastalarının, şeker hastalarının ve tansiyon hastalarının dirençleri düşüktür bu nedenle kolay hastalanabilirler. Bu kişiler gribi daha ağır geçirmektedir ve ölüme bile neden olabilmektedir.
Grip Tedavisi:
Virüs kaynaklı hastalıklara antibiyotikler etki etmemektedir. Grip olunan dönemde bolca sıvı tüketmek ve C vitamini ile vücudu desteklemek çok önemlidir. eğer bir hafta geçmesine rağmen hiçbir şekilde şiddetinde azalma göstermeyen griplerde grip ilacı kullanılmaktadır. Hasta olan kişi etrafındakilere bulaştırmamak için eşyalarını kimseyle paylaşmamalı ve insanların temas etmelerini önlemelidir. Korunma amaçlı grip aşısı vardır. Aşılar yüzde seksen koruma yapmaktadır. Her yıl yeni türde mutasyon geçirmiş grip virüsleri peyda olur. Yıl içerisinde en çok görülen virüse göre aşı geliştirilir. Aşı olmasına rağmen birey hastalık geçirirse eğer daha hafif atlatmaktadır. Grip aşısı ekim veya kasım ayında yetişkinlere bir kere de, çocuklara iki seferde uygulanmaktadır.