Gece körlüğü A vitamininin eksikliğinde görülen ve halk arasında Tavuk Karası olarak adlandırılan bir hastalıktır. Eksikliğinin hastalıklara neden olduğu A vitamini balık, yumurta, sebze, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle elde edilebilmektedir. Saydığımız besin maddelerinin hiç veya az miktarda tüketilmesi sonucunda rodopsin adı verilen madde üretilemez. Rodopsin maddesi gözde bulunan retina tabakası için çok önemli bir maddedir. Bu madde özellikle gözün parlak ışıktan loş ışığa geçmesi sırasında uyum sağlamasına olanak sağlamaktadır.Gece körlüğünde hasta normal bir bireyin loş ortama sağladığı uyumu hemen sağlayamayacaktır. Bu durum özellikle gece araç süren kişiler için büyük sorun olmaktadır. Kötü beslenme nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık olduğu için gece körlüğünün tedavisi kolaydır. Gece körlüğünü istatistiksel açıdan incelediğimizde nadir görüldüğünü söyleyebiliriz. Gece körlüğü hastalığının isminde geçen körlük kelimesi nedeniyle insanlar bazen yanılgıya düşebilmektedir. Gece körlüğünde kişi geceleri görme yeteneklerini tamamıyla yitirmemektedir.
Gece Körlüğü Belirtileri
Normalden az bir ışıkta kişinin net görmesini sağlayan hücreler çomak hücrelerdir. Gece körlüğü yaşayan kişide çomak hücrelerin çalışması, yani loş ışığa uyum sağlanması yarım saati dahi bulabilmektedir. Bunun haricinde gece körlüğü olan kişi normal bir kişi kadar uzağı göremez. Uzağı göremeyen hasta bu nedenden dolayı normal bir bireyden daha az ayrıntıyı görecektir. Kişi araç kullanırken uzaktan gelen aracın ışığını sağlıklı bir birey kadar seçebilirken aracın uzaklaşıp, ortamın kararmasından sonra görüş mesafesi birden çok azalır. Bu durum araç kullanırken can güvenliğini tehlikeye atabilir.
Gece Körlüğü Tedavisi
Gece körlüğü hastalığı kişinin sağlıklı beslenmemesinden buna bağlı olarak A vitamini eksikliği çekmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Hastalığın tedavisi için sağlıklı beslenme çok önemlidir. Sağlıklı beslenme haricinde hasta doktor kontrolünde vücuda ihtiyacı olan A ve D vitaminlerini alabilmek için vitamin hapları kullanabilir.