Gebelik Sonrası Depresyon Nedir?
Gebelik sonrası annenin bir hafta, 10 günü geçmeyen bir hüzünlülük hali yaşamasına doğrum sonrası depresyon denilmekle beraber, bu durum ciddi bir depresyon rahatsızlığı değildir. Bu durum annenin bebeğine alışması, bebeğin anne karnından ayrılması nedeniyle bir ayrı düşme hissi yaşaması durumlarının meydana getirdiği ve geçici olan, doğum sonrası depresyon, uzmanlar tarafından patolojik bir rahatsızlık olarak değerlendirilmemektedir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz 1 hafta, 10 gün gibi bir sürenin uzaması ve problemlerin devam etmesi, ciddi bir depresyon durumu oluşturabilmekte ve tedavi edilmesi gerekebilmektedir.
Gebelik Sonrası Depresyon Belirtileri
Gebelik sonrası depresyonun en basit belirtisi sulu gözlülük diyebileceğimiz kolay ağlama durumu olarak bilinmektedir. Bunun dışında genellikle adet öncesi dönemde söz konusu olan hassasiyet, aşırı alınganlık, bebeğe nasıl davranacağını bilememe gibi bir karışıklık yaşama durumu ve eşe karşı hissedilen bir öfke durumu gibi belirtiler görülebilmektedir.
Gebelik Sonrası Depresyon Nedenleri
Kadınların gebelik sonrası depresyon yaşamalarının en önemli nedenleri arasında, duygu durum bozukluklarını erkeklere göre 2-3 kat daha kolay yaşayabilmeleri görülmektedir. Bu durum kadınların beyin ve hormon yapılarındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Gebelik sonrası dönemde aşırı bir hormonal değişim yaşanması ve gebelik süreci boyunda içinde taşıdığı varlığın dışarı çıkarak kucağına verilmesi, annenin üzerinde aşırı stres oluşmasına neden olarak, gebelik sonrası depresyon durumunu meydana getirmektedir.
Gebelik Sonrası Depresyon Tedavisi
Gebelik sonrası depresyonun bir alt evresi olan doğum sonrası hüznü durumunda, herhangi bir tıbbi tedavi gerekmemekle birlikte, doğum yapan kadının sosyal desteğe ihtiyacı vardır. Gebelik sonrası depresyona bakıldığında ise; depresyon hafif şiddette ise sadece psikoterapi yeterli olabilmektedir. Ancak gebelik sonrası depresyon orta derecede ya da ciddi bir boyutta ise beyni ve bedeni ilgilendiren biyolojik bir hastalık olarak nitelendirilmektedir. Orta ve yüksek şiddetteki gebelik sonrası depresyonun tedavisinde sadece psikoterapi yeterli olmamakta ve mutlaka ilaç tedavisi gerekebilmektedir. Bu durum “ilaç kullanırken bebeğe meme verilebilir mi?” sorusunu ortaya çıkartmaktadır. Uzmanlar bu durumda bebeğe meme verilmemesinin daha doğru bir davranış olduğu konusunda fikir birliği içindedirler. Bunun nedeni ise annenin memesinden ilk çıkan sütün içinde bebeğin temel ihtiyaçları olan bir takım maddelerin bulunuyor olmasıdır. Bu yüzden uzmanlar sütü kesip, ilk önce gebelik sonrası depresyonun tedavi edilmesi ve daha sonra tekrar süte dönülmesini şiddetle önermektedirler.