Tedavi Sayfası

Elektrik Çarpması

Elektrik çarpması, yıldırım düşmesi, elektrik direklerine tırmanma, tren vagonlarının üzerine çıkma, ev veya işyerindeki elektrikli cihazların kaçak yapması, prizlerden veya iletim kablolarındaki kopmaların neden olabileceği bir çok farklı faktör sebebi ile gelişebilir.
Elektrik çarpması ile kişinin vücuduna birden bire yüksek voltajlı elektrik yüklenirse, kişinin kalp durması, solunum durması, şoka girmesi, iç organlarının yanması gibi ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir.
Elektrik çarpması halinde, söz konusu elektrik vücutta ne kadar çok kalırsa ve ne kadar yüklenirse bırakacağı hasar da o kadar çok olur. Bunun yanında kısa süren ve düşük voltajlı olan elektrik çarpmaları deri üzerinde ufak kızarıklıklar ile sonuçlanabilir.

Elektrik Çarpmasının Belirtileri nelerdir?

Elektrik çarpmasının derecesine göre değişen bazı belirtiler görülebilir. Cildin üzerinde kızarıklıklar, net görülebilen deri yanıkları ve kararmış deri görüntüleri, bilinç kaybı, solunum sisteminde meydana gelen sorunlar, dolaşım sisteminde aksamalar, şok belirtileri, elektrik çarpmasının belirtileri arasındadır.

Elektrik Çarpması

Elektrik Çarpmasında İlk Yardım

Elektrik çarpmasına maruz kalan kişiye yardım edecek kişinin öncelikle kendi hayatını riske atacak davranışlardan kesinlikle kaçınması gerekir. Olayın heyecanı ile birden bire korunmasız şekilde elektrik çarpan kişiye dokunmak, yardım edecek kişiyi de risk altına sokar. Bu sebeple öncelikle elektrik akımını kesmek için hemen şalterin kapatılması gerekir. Buna imkan yoksa elektrik iletmeyen kuru bir tahta parçası, sopa, ip, deri kemer, kuru gazete gibi cisimlerle elektriğe çarpılan kişi ile elektrik kablosu ya da cihazı arasındaki temas kesilmelidir. Akabinde hemen ambulansa haber verilmeli ve ambulans gelene kadar kişinin bilincinin açık olup olmadığı kontrol edilir. Bilinç kaybı söz konusu ise koma pozisyonu verilerek sağlık ekipleri beklenmelidir. Kalbi durmuş ise kalp masajı konusunda tecrübeli bir kişi varsa kalp masajı yapılmalıdır. Kişinin üzerinde yanık, yara benzeri durumlar varsa asla krem, diş macunu salça gibi şeyler sürülmemelidir. Hasta esinlikle ayağa kaldırılmamalıdır.

Etiketler:

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.