Düşük Tehdidi Nedir?
Gebeliğin başlayıp, sağlıklı bir şekilde gelişmesi sürecinde, herhangi bir nedenden dolayı oluşan kanama ve ağrı problemlerinin oluşturduğu duruma düşük tehlikesi ya da düşük tehdidi denilmektedir. Düşük tehdidinin düşük ile sonuçlanmasının oranı, kanamanın miktarına, gebelik haftasına ve hastanın yaşına göre %30 ila %60 arasında değişiklik göstermektedir.
Düşük Belirtileri
Düşüğün en sık görülen ve olmazsa olmaz belirtilerinden biri kanamadır. Ağrı da düşük belirtilerinden biridir ancak tek başına ağrı düşük yapılacağı anlamına gelmemektedir. Düşük tehdidinden bahsedebilmek için ağrıya kanamanın da eşlik etmesi gerekmektedir. Düşük yapan hastalar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, hastaların en az %25-30’u düşük yapmadan önce az veya çok miktarda kanama yaşadıklarını dile getirmişlerdir. Bunun dışında doğrudan düşük belirtisi olmamakla beraber düşüğe işaret edebilecek bazı belirtiler vardır. Bu belirtilere ultrason belirtileri denilmektedir. Ultrasonografide gebeliğe ait yapıların düzgün görüntülenmemesi, kalp atışlarının belli bir süre sonra görülmemesi, gebelik kesesinin düzensiz ya da hiç gelişmemiş olması durumları da düşük belirtileri sayılabilir. Ancak bu bulgular daha çok düşük olabileceğinin belirtileri olarak kabul edilmektedir.
Düşük Nedenleri
Rahim içinde bebek gelişmekteyken, anneden bebeğe yeterince kan pompalayacak ve besin maddelerini getirecek olan mekanizma iyi değilse, gebeliğin düşük ile sonuçlanması olasılığı meydana gelecektir. Bu mekanizmanın düzgün çalışmamasının nedenleri arasında annede var olan tiroid hormonu bozukluğu, şeker hastalığı, hipertansiyon ya da herhangi bir böbrek hastalığı bulunmaktadır. Düşüğün genel nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Genetik nedenler
İmmünolojik nedenler
Anne adayının bazı hastalıkları
Pıhtılaşma mekanizmasının aşırı çalışması
Bu nedenlerin dışında rahim içinde bir perde olması, çift rahim durumun söz konusu olması veya rahim içinde başka bir şekil bozukluğu olması bebeğin gelişmesini engelleyeceği için, özellikle 10’uncu haftadan sonra düşük durumun oluşmasına neden olabilmektedir.