Depresyon Nedir?
Depresyon duygusal ve zihinsel bir çökkünlük halidir. Genel olarak çevresel faktörlerin yanında kalıtsal olarak gen yolu ile de aktarılabilir. Aynı zamanda depresyon bazı hormon bozuklukları ile de ortaya çıkabilmektedir. Zaman içerisinde kişinin büyük bir zevkle ve coşku ile yaptığı işler bile artık onun için bir anlam ifade etmemektedir. Depresyona giren kişilerde mutsuzluk duygusu hakimdir. Karamsar ve ümitsiz günler geçireceğini düşünmektedir. Tüm düşünceleri olumsuzdur. Olumlu gelişmelere bile olumsuz yorumlar yapabilmektedir.
Depresyonun Belirtileri:
Depresyona giren kişiler karamsar düşünmeye başlar ve bu düşünceler kendi kontrolü altında olmadan gelişmektedir. Depresyon sorunu yaşayan kişilerde genellikle kısık bir ses tonu hakimdir. Fazla konuşmak istemezler. Her hangi bir konuda bile karar vermek zordur onlar için. Fakat şunu unutmamak gerekir ki bu belirtiler illa ki depresyona yakalandığınız göstermez. Bu belirtilerin ortalama olarak iki haftadan fazla sürmesi gerekmektedir. Bununla birlikte bazen bazı ağrılar da depresyonun belirtisi olabilmektedir. Eklem ağrıları, kalp çarpıntısı ve nefes darlığı gibi sorunlar yaşayan depresyon hastaları vardır.
Depresyon Tedavisi:
Öncelikle depresyonu oluşturan sebepler tespit edilmeli ve direk çözüme ulaşmak önemlidir. Genel olarak depresyona giren kişiler tedavi almazlarsa bir yıl içinde bunu atlatabilmektedirler. Ama tedavi edilmesi hastalar için daha kalıcı olmaktadır. Bununla birlikte her yüz depresyon hastasının on beşi intihar etmektedir. Depresyon geçici bir hastalık olmakla birlikte kişinin yaşam kalitesinde düşürme yapmaktadır. Tedavi de en önemli nokta hastanın tutumudur. Hasta iyileşmek istemelidir. Bununla birlikte yaşadığı durumun bir depresyon hali olduğunu kabul etmesi gerekmektedir. Doktorunuz size ilaç verecektir ve bunun yanında bir psikiyatr ile terapi şarttır. Doktorunuzla olan ilişkinizi kesmemeniz tedavinin seyrini etkileyecektir.