Demir eksikliği anemisi, halk arasında en çok rastlanılan anemi çeşitlerinden biridir. Kişinin kanındaki hemoglobin oranının olması gereken değerden daha düşük bir değerde seyretmesi durumu olarak ifade edilir. Kısacası kanda olması gerektiği kadar sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmaması anlamına gelir.
Demir eksikliği durumunda, kırmızı kan hücrelerinin görevi olan oksijeni dokulara taşıma, derinin sağlıklı bir renge bürünmesini sağlama ve bedenin ihtiyacı olan enerjiye kavuşmasını sağlama gibi fonksiyonlarını, olması gerekenden daha az oranda olması sebebiyle yerine getiremez. Akabinde de demir eksikliği sebebi ile kişiler, sürekli yorgun, solgun yüz rengi, zayıf bir beden ile dikkat çekerler.
Demir eksikliği nedenleri
Demir içeren besinleri çok az tüketmek veya demir oranı çok düşük olan veya hiç olmayan besinleri çok fazla tüketmek.
Zamanla bedende meydana gelen, hızlı boy uzaması, ergenlik, gebelik, bebek emzirme gibi durumlarda vücudun demir ihtiyacının artması ile günlük demir ihtiyacının üzerinde demir içeren besin tüketmemek.
Sindirim sisteminde meydana gelen anormallikler.
Yaralanma, ameliyat, regl günleri gibi herhangi bir sebepten aşırı kan kaybına bağlı durumlar demir eksikliğine sebep olmaktadır.
Demir eksikliği belirtileri
Kişinin cildinde solgunluk görülür.
Sinirli, hırçın, alıngan tavırlar sergiler.
Sürekli halsiz ve yorgundur.
Kalp çarpıntısı ve taşikardi şikayetlerinde bulunur.
Dilinde şişkinlik hisseder.
Dalak büyümesi meydana gelir.
Tebeşir, sigara külü, toprak gibi anormal şeylere karşı iştah duyar.
Demir eksikliği tedavisi
Demir eksiliği tedavisi için, öncelikle demir eksikliğine sebep olan faktörler araştırılır ve ardından kişinin yaşına, genel sağlık durumuna, anemi derecesine, hastanın kullandığı ilaçlara göre bir tedavi yöntemi seçilir.
Bunun yanında demir içeren besinler olan kırmızı et, kuzu eti, ciğer, tavuk, ördek, hindi, midye, istiridye, sardalya, hamsi, lahana, brokoli, karalahana, turp, kuru fasulye, barbunya, tam buğday ekemeği yemesi tav siye edilir.