Polio virüsü adı verilen bir tür mikrop sebebiyle bulaşan bir tür hastalıktır. Çocuk felci genelde 1 ila 4 yaş arası çocuklarda görülür. Çocuk felcine sebep olan virüs, insan dışkısından ve boğaz salgısından kaynaklanır. Dışkı ile temasa geçen su ve besinlerin tüketilmesi, karasineklerin dışkıdan mikrobu alıp taşıması, kalabalık mekanlarda havaya yayılmış ola n mikrobun solunması ile hastalık bulaşır.
Çocuk felcine sebep olan virüs vücuda girdikten sonra bölgesel lenf düğümlerine yerleşir ve ilerleyen günlerde kana karışmaya başlar. Mikrobun kana karışması ile kalp, aksciğer, beyin gibi diğer organlara da yayılır. Ancak çocuk felci virüsünün en çok barındığı yer omuriliktir. Kuluçku süresi 10 ila 14 gün olan bu hastalık bu sürecin sonunda omurilik içersinde hangi sinir hücrelerini tahrip etmiş ise o organ felç olur.
Çouk felci genelde sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, ateş gibi belirtiler gösterir. Bazı durumlarda şikayetler bunlarla sınırlı kalırken, bazı durumlarda kalıcı felç meydana gelir. Çocuk zaman içinde yürüme ve ayağa kalkma zorluğu çeker. Felçler genelde bacaklarda görülür.
Çocuk felcinin kesin bir tedavisi yoktur. Devamlı engelliliğe sebep olabilir. Çocuk felci aşısı ile hastalıktan korunulmaktadır. Çocuk felci aşısı ağızdan verilen aşı ve enjeksiyon şeklinde verilen aşı olarak ikiye ayrılır.