Baş Dönmesi Nedir?
Baş dönmesi, kişinin ani bir hareketle veya normal vücut fonksiyonlarını normal hızla yapması anında gelişen, göz kararması ve denge kaybı olarak ifade edilir. Baş dönmesi bazen çok şiddetli olup kişinin ayağa kalkmasını engellediği gibi bazen de kısa süreli hafifi sarsıntı olarak hissedilebilir. Tıp dilinde bu tip baş dönmelerine genel olarak vertigo adı verilir.
Denge Nasıl Sağlanır?
Dengenin sağlanmasının altında yatan faktörler birkaç madde olarak sayılabilmektedir. Örneğin, beyin, iç kulak, gözler, eklem ve kaslar sayılabilir. Bu organlara etki eden herhangi bir hastalık sonucu şiddetli baş dönmesi yani vertigo ortaya çıkabilir. Vertigo belirtileri, şikayeti yaşandığı zaman, alanında uzman bir KBB ve Nöroloji doktorlarına gidilmelidir.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Vertigo yani şiddetli baş dönmesi, kişinin birden bire şiddetli şekilde baş dönmesi hissetmesi, mide bulantısı, kulaklarda çınlama ve uğuldama hissi olarak belirtilerini gösterir. Kişi kulaklarının yüksek rakımlı bir yere çıkmışcasına dolu ve uğuludulu olduğundan, kusma isteği uyandıracak kadar mide bulantısı olduğundan, duymakta zorluk çektiğinden, şikayet eder. Bunun yanında gözlerinde anormal hareketlilik gözlenebilir. Şiddetli baş dönmesi genelde sadece bir dakika kadar kısa sürse de kişiyi çok yoracak ve güçsüz düşürecek şiddettedir. Kişi yaşadığı bu baş dönmesi nöbetinden sonra yorgun ve uykulu bir hal alır.
Vertigo Şiddetli Baş Dönmesi Sebepler Nelerdir?
Vertigo bir çok sebebe bağlı olarak gelişebilir.
Üst solunum yolları enfeksiyonunun ardından gelişen iç kulak tutulması.
İç kulakta bulunan kristallerin yerineden oynaması
Menire yani iç kulakta bulunan sıvıların basınç artışı yapması
İç kulaktaki denge ile alakalı olan sinyalleri beyne ileten sinirlerin iltihaplanması
Vertigo teşhisi
Teşhis için, genel sağlık filmleri, bilgisayarlı tomografi veya manyetik resonans (MR) tetkiki yapılabilir. Bunların yanında bazı durumlarda kan tahlilleri de istenebilir.
Vertigo tedavisi
Vertigo tedavisi için öncelikle sebep olan etken araştırılır ve ortaya çıkan sonuca göre tedavi yoluna gidilir. Mide bulantısı ve baş dönmesini engellemek için ilaç tedavisi ve oldukça faydalı olan baş, boyun egzersizleri gösterilerek gün içinde önerilen sayıda egzersizleri yapılması istenir. Tedavi süreci bazen 6 ay veya 1 yıla kadar uzar. Ancak kullanılan ilaçlar ve tedaviler ilk 2 haftada etkisini göstererek, yaşanan ve hayatı zorlaştıran şiddetli baş dönmesi nöbetlerini ortadan kaldırır. Kişinin en büyük şikayetleri olan şiddetli baş dönmesi nöbetleri ve mide bulantısı, kulak dolgunluğu, kulak çınlaması bu süreçte yavaş yavaş azalarak ve şiddetini azaltarak yok olur. Geri kalan sürede kişi doktorun gösterdiği ve broşürünü de verdiği egzersizlere devam edilerek hastalığın tamamen iyileşmesi hedeflenir ve kişi normal hayatına döner. Çok ileri vakalarda örneğin bir tümöre bağlı baş dönmelerinde ameliyat gerekebilir.