Atopik Egzama Nedir?
Ciltte oluşan alerjik bir hastalıklardan biride Egzama’dır. Genelde ailelerinde bu tip bir hastalıkları geçirmiş ailelerde orataya çıkmaktadır. Alerjiye yol açabilecek etkenlerde bu hastalığı tetiklemektedir. Çeşitli kimyasal maddeler, sağlıksız besinler, stresli bir hayat, kozmetik ve temizlik ürünleri, bir takım pudralar, yünlü kıyafetler çocukta bu hastalığa yol açabilir.
Çocuklarımızı mümkün olduğunca anne sütü ile beslemeli, onlara küçük yaşta inek sütü vermemeliyiz.İnek sütü ile beslenen çocuklarda alerjik reaksiyon oluşabilir ve egzama hastalığına yakalanmalarına yol açabilir.Tüm sağlık birimlerinde bu nedenle bebeklerin uzun süre emzirilmeleri tavsiye edilmektedir.
6 ay ile 2 yaş arasındaki bebeklerde Antopik Egzama daha fazla görülmektedir. Anne sütü ile emzirilen bebeklerde ise daha az görülen bir hastalıktır. Katı gıda ile beslenen bebeklerde aniden görülebilir.Antopik Egzama 5 yaşına kadar geçen bir hastalıktır.Bazı bünyelerde tekrarlanmasıda muhtemeldir.
Atopik Egzama ‘nın Belirtileri Nelerdir?
Önce yanaklarda başlayıp daha sonra vücuda yayılan alerjik bir cilt hastalığıdır. Ciltte kızarıklıklara, sonra bu kızarıklık ciltte kabuklanmaya ve dökülmelere yol açar. Kabuklanma kahverengi rengine yakındır. Yanaklar, alın bölgesi, bacaklar, kollar ve kulak arkalarında yaygın görülür. Ciltte sivilcelenmeler meydana gelir ve zaman içinde kanamaya başlar. Egzama bebeklerde en çok öncelikle yanak bölgesinde görülür. Tabi eğer gerekli tedaviye erkenden başlanmaz ise egzama vücudun diğer yerlerine yayılabilir.Ayrıca Egzama hastalığında aşırı kaşıntı ve yanma hissedilir.Bu bölgenin kaşındamasından dolayı yaralar oluşur ve bu yaralar enfeksiyon kapabilir.
Egzama Hastalığına Yakalanan Çocuk, tedavisi geciken, tedavi edilmeyen ve uzun süre geçmeyen egzama vakalarında deride kalınlaşma, çatlama gibi sonuçlar da görülebilr.
Egzamanın yayılması, kabuk bağlaması ve kaşının bölgenin enfeksiyon kaparak akıntıya sebep olması gibi durumlarda acilen tedavi edilmesi gerekir.
Egzamanın Tedavisi?
Egzama vakalarında genelde krem tedavisi, enfeksiyon durumlarında da antibiyotuk tedavisi uygulanmaktadır.Atopik Egzama erken tedavi edilmelidir.Tedavi edilmeyen bu hastalık ileriki yaşlarda Astım hastalığına yada başka bir alerjik rahatsızlığa yol açabilmektedir.
Egzama Hastalığına yetkili hekimler farklı ilaçlarda önerebilmektedir.Hastalığın tedavisinde eğer alerjiye yol açan bir besin ise diyet programı uygulanır.Bu sayede neden olan besin belirlenir ve çocuğun alması engellenir.
Atopik Egzama İçin Ek Önlemler?
Egzama görülen yerlerde sabun ve su ile temastan kaçınılmalıdır.Fazla su ile temas kuruluğa yol açar ve Egzama hastalığını tetikler.Banyodan sonra vücuda nemlendirici ve bebek yağı sürmek hastalığa iyi gelecektir.
Bulunulan ortamları fazla kuru tutmamak, soğuk ve sıcak değişimlerden kaçınılması gerekmektedir.
Atopik Egzama geçiren bebek yada çocuklarda tırnaklar kesilmeli kaşımamaları için gerekli önlemler alınmalıdır.Yukarıda da belirttiğimiz gibi bölgenin kaşınması enfeksiyon kapılmasına sebep olabilir.
Bol ve rahat giysiler giydirilmeli ve asla çocuğunuzun terlememesi gerekir.Terleme, Egzama hastalığını olumsuz etkiler.
Çocuklar suçiçeği ve uçuk çıkaranlardan uzak tutulmalıdır.
Süt, peynir, yoğurt , yumurta gibi gıdalar Egzama hastalığını azdırabilmektedir.Bu yüzden doktorunuzun verdiği diyete kesinlikle uyunuz.
Hasta olan çocuk yada bebeğinizi tozlu ortamlardan, kimyasal maddelerden, polenlerden korumanız gerekmektedir.Bu maddeler alerjiye yol açabilmektedir.
Hamileliğin son 3 ayında sigara içen yada dumanına maruz kalan annelerin bebeklerinde araştırmalar sonucu daha fazla Egzama riski görülmüştür.
Çocuğunuzun stres anlarını iyi takip etmeli, buna sebep olan hallerden kaçınılmalıdır.
Çocuğunuza herhangi bir teşhis koymak yetkili doktorların işidir.Biz ebeveynlerin görevi çocuklarımızı iyi gözlemlemeli alerjisi olduğu besinleri doktorumuzla paylaşmalıyız.Doğru tedavi methodunu doktorunuzun kendisinden almak gerekmektedir.
2 Aylık Bebeğimizde atopik egzama vardı.Resimdekinin aynısı ve eklem yerlerindede vardı.Gitmediğimiz doktor kullanmadığımız krem ve nemlendirici kalmadı.7. Ayda bir cildiye doktorunun verdiği PROTOPİK krem bir haftada bütün egzamayı bitirdi.Herkese ALLAH acil şifalar versin…