Normal şartlar altında sağlıklı bir kornea yuvarlaktır. Korneanın yumurtaya benzer bir şekilde olduğu yani yuvarlak olmadığı durumlarda astigmat ortaya çıkmaktadır.
Astigmat Şikâyeti ve Bulguları
Korneası yuvarlak olmayan yumurta şekline benzer olan yani astigmat kusuru olan kişiler hem uzağı hem de yakını gölgeli veya bulanık görmektedirler. Astigmat kusuru olan kişilerde görme hiçbir zaman kesin olmaz. Kişi net görebilmek için kendisini zorlayacak bu durum onda baskı oluşturacağı için kolay yorulacaktır. Bu zorlanma göz etrafında ağrılara da neden olabilmektedir. Astigmat durumu tek tip değildir. Farklı derecelerde astigmatlar vardır. Kişide astigmat tek başına olabileceği gibi hipermetrop veya miyop kusuruyla birlikte de görülebilmektedir. Astigmat kalıtımsal bir kusurdur. Astigmatın dış faktörlere bağlı olarak oluşmadığı bilinmektedir. Bazı astigmat kusurları keratokonus hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Astigmata bu hastalığın neden olup olmadığı doktor tarafından yapılacak muayene sonucunda ortaya çıkar. Keratokonus hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan astigmatın tedavisi farklıdır.
Astigmat Tedavi Seçenekleri
Astigmat kusurunda tedavi yöntemlerinin uygulanması için hastanın şikayetlerinin fazla olması gerekmektedir. Kişiyi etkilemeyen astigmat kusurlarında tedaviye gerek yoktur.
Astigmat tedavisinde gözlüklerden ve kontakt lenslerden yararlanılabilir. Kontakt lenslerin sert veya yarı sert olması astigmat nedeniyle bozulan görmenin kalitesinin en iyi şekilde düzeltilmesini sağlamaktadır. Fakat kontakt lens kullanımında sert veya yarı sert lenslere alışılması yumuşak lenslere göre daha zor olduğun için yumuşak lenslerin kullanımı tercih edilmektedir. Fakat her ne kadar alışmak zor olsa da yumuşak lenslerin görme kalitesini düzeltemediği durumlarda sert lenslerin tercih edilmesi gerekmektedir. Astigmat kusuru nadir de olsa keratokonus rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan astigmatın tedavisinde nadiren yumuşak lenslerin kullanılması tercih edilmektedir. Bu durumlarda basit gaz geçirgen olarak tanımlanan sert lenslerin ve hastalık ilerlemişse özel kalıplara sahip olan gaz geçirgen sert lenslerin kullanımı yapılmaktadır. Lenslerin yumuşak veya sert olmasının fark etmeksizin iyi görmeye imkan tanımadığı durumlarda da tedavi yöntemi olarak kornea nakli uygulanmaktadır.