Normal Terleme
Vücut sıcaklığının arttığı zamanlarda görülen faydalı fonksiyonlara normal terleme denir.
hava ısısının artması,kalın giyecekler giyilmesi,acılı yiyeceklerin yenmesi,sıcak içecek tüketimi gibi durumlarda terlemek normaldir.
Terleme genel olarak 2 şekilde görülür.
1.)vücut (beden) terlemesi (hastalıkla bağlantılı olarak görülür)
2.)Bölgesel terleme koltuk altı,el,yüz,ayak terlemesi gibi
Bölgesel tedaviler botoks,krem,losyon gibi ilaçlarla tedavi edilir.
kalıcı tedaviler ise ETS(Endoskopik Torakal Sempatektomi ameliyatının kısa ismidir),trokal sempatektomi gibi cerrah ameliyatları ile olur.
Bedenimizin terlemesi sebeplerine göre hekimlerin uygun gördüğü ilaçlarla tedavi edilir.
Aşırı Terleme
Aşırı terleme bedenin ısı düzeyinin kontrol dışında artması ile meydana gelir. Halk arasında her ne kadar tedavisi ertelense de önemli ve tedavi gerektiren hastalıktır.Artık modern tedavi yöntemleriyle terleme kontrol altında tutulabiliyor. tedavi sürecinde terlemenin asol sebepleri araştırılır.Bunların başında böbreküstü bezleri ve troid bezlerinin çalışma düzenleri kontrol edilir.
Aşırı terleme bazı kişilere göre sinir sisteminin doğuştan aşırı hızlı çalışmasıyla da olabilir.Bu gibi durumlarda yapılacak tedavi ise ilk olarak giyeceklerin terletmeyecek ince olması gereklidir. kloraid içeren selüsyonlar ve talk budrası kullanılması da gereklidir.
Aşırı terleme genel olarak insanın kilosuyla doğru orantılıdır.
Terlemede Cerrahi Yöntemler
Koltuk altındaki terleme için koltuk altına küçük bir delik delinip ellere,yüze,akciğer bölgesine giden sinirler kesilir.Koltuk altı terlemelerinde ter bezlerinin alınması ayak terlemelerinde ise bel bölgesindeki sinirler kesilir.