Tedavi Sayfası

Arı sokması

Arılar, kendilerini dış tehlikelere karışı koruyabilmek adına, arkalarında bulunan iğnelerini kullanırlar. Korunma güdüsü ile kullandıkları iğne iki bölümden meydana gelir. Birincisi, iğnenin kendisi iken ikinci bölüm karın boşluğunda bağırsaklara bağlı olan zehirli keseciktir. Arıların iğnesi 9 kancadan oluşur ve böylece arının birini sokması ile iğnenin bölgeden çıkması engellenir. Arının sokması ile zehir keseceği sıkılır ve zehir kişiye akar. Ardından kişi arının iğnesini çıkarmaya çalışsa da kancalar sebebiyle genelde başarısız olur. Arının bağırsakları da iğne ile birlikte koparak iğnenin girdiği yerde kalır. Arı iğnesini kişide bırakır ve kendini kurtararak uzaklaşır. Ancak 1 ila 2 gün içinde arı ölür. Bu 1-2 günlük sürede arının başka birini sokma ihtimali yoktur. Çünkü tek olan iğnesini başkasında bırakmıştır.
Arı sokması halinde asla elinizi kolunuzu sallayarak ani hareketler yapmayın. Bu etrafta olabilecek diğer arıları tahrik ederek, onlarında toplu halde size saldırmasına sebep olabilir.

Arı sokması
Arının soktuğu yerde kızarıklık, ağrı, acı ve kaşıntı olur. Bazen bu belirtileri baş ağrısı da eklenir.
Arı sokması durumunda yapılması gereken ilk şey bulunduğunuz ortamdan uzaklaşarak, arının soktuğu yeri yıkamaktır. Çünkü arılar soktukları yerde kendilerine has bir koku bırakırlar ve böylece çevredeki diğer arılarında bu kokuyu takip ederek size saldırmasını sağlayabilirler. Bu yüzden hemen arının soktuğu yeri bol su ile yıkayıp, o kokuyu yok etmeli ve olası arı saldırılarına karşı kendinizi korumalısınız.
Arı sokması halinde, arının sizde bıraktığı keseceği çekerek çıkarmaya çalışmayın. Bu keseceğin içindeki zehrin daha hızlı yayılmasına sebep olabilir. Bunun için tırnak ucu veya bıçak yüzeyi ile çıkarmayı deneyebilirsiniz.
Arı sokması genelde ölümcül tehlike arz etmese de bazı kişilerin arı sokmasına alerjisi olabilir ve bu kişiler için hayati tehlike söz konusu olabilir. Böyle durumlarda kişi, kalp çarpıntısı, soluk almada zorluk, kusma, baygınlık, karı ağrısı gibi şikayetlerde bulunabilir. Böyle bir durumla karşılaşınca hemen hastaneye gidilmesi gerekir. Aynı zamanda ağza kaçan bir arının ağız içini sokması, dudakları sokması gibi durumlarda yine kesinlikle hastaneye gidilmelidir. Onun dışındaki tehlikesiz arı sokmaları ile amonyak sürülmesi, arı sokması sonrasında meydana gelebilecek şişlikleri önleyici krem sürülmesi gibi yöntemler faydalı olabilir.

Etiketler:

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.