Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğer kanseri küçük hücreli ve küçük hücreli dışı olmak üzere iki tipte fazlasıyla görülmektedir. Akciğer kanseri akciğerleri olumsuz yönde etkilediği için kişinin problemli nefes almasına neden olacaktır. Ayrıca ses kısıklığına, göğüs ağrılarına, kemik ağrılarına, hırıltılı solunuma da neden olabilen akciğer kanseri kendisini kilo kaybıyla da göstermektedir.
Akciğer Kanseri Belirtileri
Akciğer kanseri diğer kanser hastalıklarıyla benzer belirtiler göstermektedir. Diğer kanser hastalıklarının belirtileri gibi akciğer kanserinde de yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı görülmektedir. Ayrıca akciğer kanserinde balgam çıkarma, göğüs ağrıları, nefes almada problem ve hırıltılı solunum da görülmektedir. Kişinin akciğer kanseri olup olmadığı belirtilerin hepsine sahip olmasıyla alakalı değildir. Akciğer kanseri belirtileri kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir.
Akciğer Kanseri Nedenleri
Bazı metaller ve asbest denilen maddeye uzun süreli maruz kalma akciğer kanserine neden olabileceği gibi hastalığın ortaya çıkmasındaki en büyük neden şüphesiz sigara kullanımı ve sigara dumanına maruz kalmaktır. Hava kirliliğinin de akciğer kanserine neden olduğu bilinmektedir. Kişide akciğer kanserinin var olup olmadığı yapılacak testler neticesinde kesin bir sonuçla ortaya koyulabilmektedir. Ayrıca akciğerin muayene edilmesiyle de akciğer kanseri tanısı koyulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kanserin akciğer haricinde başka organlara da yayıldığı düşünülüyorsa onlarında mutlaka kontrol edilmesinin gerekliliğidir.
Akciğer Kanseri Tedavisi
Hastalığın genellikle küçük hücreli ve küçük hücreli dışı olmak üzere iki tip görüldüğünün söylemiştik. Akciğer kanseri tedavisi iki tip arasında farklılıklar göstermektedir. Küçüğk hücre dışı akciğer kanseri olan hastanın önce durumunun net bir şekilde öğrenilmesi, hastalığın ne aşamada olduğu bilinmesi gerekmektedir. Bunlar öğrenildikten sonra duruma göre ışın tedavisi veya cerrahi müdahale uygulanabilir. Küçük hücreli akciğer kanserinin tedavisi ise kemoterapi ve ışın tedavisiyle yapılmaktadır. Hasta tedavi sürecinde ve sonrasında mutlaka belirli periyotlarda izlenmelidir. Akciğer kanserinin kişide oluşma riskinin azalması için mutlaka sigara kullanımının bırakılması gerekmektedir. Asbest gibi akciğer kanserine neden olabilen maddelerin bulunduğu ortamlarda mümkünse bulunulmamalı, bulunulması gerekiyorsa da gerekli donanımla orada olunmalıdır. Akciğer kanserine yakalananların istatistikleri incelendiğinde en çok karşılaşılan kanser türü olduğu söylenebilir. Diğer kanser hastalıklarında dünya genelinde gözle görülür bir azalma varken akciğer kanseri gün geçtikçe artmaktadır. Akciğer kanserinin oluşum süreci izlendiğinde genetik faktörlerin de etkili olduğu görülmektedir. Bu nedenle ailesinde akciğer kanserine rastlanan kişinin akciğer kanseri olma riski diğerlerine göre daha fazladır.
Akciğer Kanseri Tedavisinin Yan Etkileri
Akciğer kanserinin tedavisinin yan etkileri kullanılan ilaca ve uygulanan ışına göre farklılıklar göstermektedir. Yan etkiler ilacın ve ışının cinsine ve uygulanma miktarlarına göre kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. Ayrıca kanser tedavilerinde sıkça yan etki olarak saç dökülmesi ve mide bulantıları da görülebilmektedir.
Amcamın oğlu 49 yaşında akciğer kanserinden ikibuçuk ay içinde kaybettik.Siğara,alkol vs.olmadığı halde.Allah kimseyi düşürmesin,düşenede yardım etsin.Yukarıdaki değerli bilgiler içinde teşekkürler.
Bilgi için teşekkürler..
Allah kimseye bu hastalığı vermesin :(