Bir kadının adet döngüsündeki anormal durumlara adet düzensizliği adı verilir. Adet düzensizlikleri arasında, düzensiz zamanlarda adet görme, ağır kanamalı adet görme, ağrılı adet görme ve hiç adet görememe gibi durumlar yer almaktadır. Sağlıklı bir adet görme periyodu ortalama 30 günde birdir. Bu da yıl içerisinde toplam 12 defa adet görme anlamına gelir.
Adet düzensizliğinin aşağıdaki şekilde türleri vardır:
Amenore (adet gecikmesi ya da adet görememe): 16 yaşına kadar hiç adet görememe ya da son 3 ay içinde gebelik durumu söz konusu olmadığı halde adet görememe.
Dismenore (ağrılı adet dönemleri).
Menoraji (aşırı adet kanamaları).
Oligomenore (gecikmeli adet görme): Son adet görmeden sonra 35 gün ve daha fazla zaman geçtikten sonra adet görme. Bu durum yıl içerisinde 10 ya da daha az adet görmek anlamına gelir.
Polimenore (sık adet görme): Ortalama 21 günde bir adet görme durumu. Bu durum yıl içerisinde 12 den fazla adet görmek anlamına gelir.
Spotting (adet dönemleri arasında hafif vajinal kanama durumları olması).
Adet Düzensizliğinin Nedenleri
Adet dönemleri arasında görülen ve adet düzensizliğine neden olan hafif vajinal kanama gibi belirtiler aşağıdaki nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.
Gebelik
Cinsel yolla bulaşan ya da herhangi başka bir yolla bulaşan enfeksiyonlar
Hormonal dengesizlik veya değişiklikler
Rahim ağzı, rahim ya da vajina kanseri
Travmalar
Bazı ilaçlar
Adet Düzensizliği Tedavisi
Adet düzensizliğinin tedavisi, bireyin durumuna, düzensizliğin altında yatan sebeplere, belirtilerin şiddetine ve komplikasyonların varlığına göre değişiklik göstermektedir. Bazı adet düzensizliklerinin rahim kanseri gibi hayatı tehdit eden sebeplerden kaynaklanabileceği unutulmamalı ve bundan dolayı vakit kaybetmeden mutlaka bir uzman doktora muayene olunmalıdır. Adet düzensizliğin erken tanı ve tedavisi, metastatik rahim kanseri, kısırlık gibi ciddi problemler yaşama riskini azaltmaktadır.