Kulak çınlaması, kişinin bazen tek kulağında bazen iki kulağında birden aniden gelişen, zil sesi gibi, metale vurulmuş gibi seslerin birkaç saniyelik kulakta duyulduğu seslerdir.
Kulak çınlaması, kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda görüldüğü gibi, yetişkinlerde çocuk yaştaki kişilere nazaran daha fazla görülmektedir. Ancak çocukların yüksek sesli müzik, yüksek sesli televizyon olan ortamlarda bulunması halinde çocuk yaşta da kulak çınlaması şikayetinde bulundukları görülmüştür.
Kulak çınlamaları 2 ye ayrılır. Birincisi sadece kişinin kendisinin duyduğu kulak çınlamaları, ikinci hem kişinin hem de etrafındaki kişilerin duyduğu kulak çınlamalarıdır.
Kişinin sadece kendisinin duyduğu kulak çınlamalarına objektif çınlamalar denir ve bu tür kulak çınlamaları tedavi edilmesi daha kolaydır. Ancak hem kişinin kendisinin hem de çevresindekilerin duyduğu kulak çınlamaları olan subjektif kulak çınlamaları tedavisi daha zordur.
Kulak Çınlamasının Sebepleri Nelerdir?
Kulak çınlaması bir çok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Kulak kiri, kulak zarının hasar görmesi veya yırtılması, orta kulakta sıvı birikmesi, alerjiler, yüksek tansiyon veya düşük tansiyon hastalığı, şeker hastalığı, başa veya boyun bölgesine alınan darbeler kulak çınlamasının nedenleri arasında yer alır. Bunun dışında ani ve yüksek sesli gürültüler, uzun süre devam eden sesli gürültüler, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, kulak enfeksiyonları, çene eklem sorunları, yaşlılık, meniere hastalığı, iç kulak kristallerinin oynaması, bir takım tümörler de kulak çınlaması sebepleri arasındadır.
Kulak çınlaması tedavisi
Kulak çınlaması şikayeti ile doktora gittiğinizde, doktorunuz çınlamanın altında yatan sebepleri araştırır ve çıkan sonuca göre bir tedavi yöntemi belirler. Gerekli gördüğü takdirde 12 hafta süren bir ilaç tedavisi önerebilir.