Hazımsızlık ve Şişkinlik Neden Olur?
İnsanlar özellikle yemeklerden yaklaşık olarak yarım saat sonra göbek çevresinde ve karnın üst bölümlerinde şişkinlik hissederler. Bu şişkinlik şikayeti bilinenin aksine mideden kaynaklanmamaktadır. Hazımsızlığın ve şişkinliğin genellikle kabızlık nedeniyle ortaya çıktığı bilinmelidir. Hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerinin mideden kaynaklanması için midenin normalden çok sarkması ve midedekilerin boşaltımını engelleyecek bir hastalığın olması gerekmektedir. Bazen bu durumun aksi olsa da çoğunluğu bahsedilen şekildedir diyebiliriz. Bazı hastalıklara bağlı olarak sindirimin yapılmasını kolaylaştıran salgıların az salgılanması da şişkinlik ve hazımsızlık problemlerinin görülmesine neden olabilmektedir.
Şişkinlik ve hazımsızlık genellikle kronik bir hastalığa veya enfeksiyon hastalığına bağlı olarak görülmektedir. Bu hastalıkların tedavi edilerek şişkinliğin ve hazımsızlığın ortadan kaldırılması için hastalık kapsamlı bir araştırma yapılarak bulunmalıdır. Hastalık bulunduktan sonra uzman kontrolünde gerekli tedavi şemaları uygulanmaya başlanmalıdır. Kronik bir hastalık veya enfeksiyon hastalığı üzerinde durulmuş ve kapsamlı araştırmalar yapıldıktan sonra herhangi bir hastalığa rastlanamamışsa kabızlığın şişkinlik ve hazımsızlığa neden olabileceği üzerinde durulmalıdır. Kabızlık bağırsakların boşaltılamama durumu olarak tanımlanabilir. Bağırsakların haftada iki defadan az boşaltılması o kişinin kabız olduğu anlamına gelmektedir. Tuvalete gidilmesine rağmen bağırsakların yeteri kadar boşaltılamaması durumuna ise halk arasında gizli kabızlık adı verilmektedir. Kalın barsak yaklaşık olarak iki buçuk kilo kadar dışkı depolayabilmektedir. İki buçuk kilogram içerisinde milyonlarca bakteri yaşamaktadır. Bu bakteriler sürekli gaz üretimi yapmaktadırlar. Bu gazlar bazen yellenme ile bazen böbreklerin yardımıyla dışarı atılmaktadır. Fakat kabız olan bir kişide bu gazların dışarı atılması sağlanamayacağı için gazlar rahatsızlık verecek duruma gelecektir. Bu gazlar kabız kişilerin özellikle yemeklerden yaklaşık olarak yarım saat sonra hazımsızlık ve şişkinlik şikâyetleri yaşamalarına neden olmaktadır.
Hamilelik ve Hazımsızlık
Hamilelik döneminde kadının östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanması aratacaktır. Bu hormonların salgısının artması kadında hamileliğe bağlı olarak hazımsızlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Östrojen ve progesteron hormonları kaslarda gevşemeye neden olmaktadır. Bu gevşeme sindirim sisteminin de gevşemesine neden olacağı için sindirim sistemindeki işleyiş yavaşlayacaktır. Sindirim sisteminin yavaşlaması ise özellikle yemeklerden sonra hazımsızlık probleminin görülmesine neden olmaktadır. Kısacası hamilelik döneminde yaşanan hazımsızlık probleminin normal olduğunu söyleyebiliriz.
Hamilelikte Hazımsızlığın Giderilmesi
Hazımsızlığın tüm olumsuz etkilerinin görülmemesi veya etkisinin az hissedilmesi için alınabilecek ufak önlemler vardır. Hamileliğe bağlı olarak kilo alımını da göz önüne alarak bol ve rahat kıyafetlerin tercih edilmesi hazımsızlığın etkilerini azaltacaktır. Gün içerisinde vücudun ihtiyaçlarını karşılaması ve açlığınızı gidermeniz için alacağınız besinlerin ağır olmamasına dikkat etmelisiniz. Günde 3 öğün ağır yemek yemeyi tercih etmeyip öğünleri daha arttırarak az miktarda yiyecek yemek hazımsızlığın önüne geçecektir.