Boğmaca Nedir?
Boğmaca, Bordetella pertussis adı ile bilinen bir tür bakterinin boğaza bulaşmasıyla oluşan bir hastalıktır. Boğmaca hastalığı genelde her 3 ile 5 yılda bir salgın şeklinde meydana gelir. Hatta boğmaca aşısı bulunmadan önceki dönemde birçok bebek ve çocuk boğmaca hastalığı yüzünden ölmekteydi.
Boğmaca Belirtiler Nelerdir?
Boğmaca hastalığının belirtileri tıpkı grip veya nezle gibi, burun akması, yorgunluk, ateş gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Ardından sık sık tekrarlanan ve nefesin kesilmesine sebep olan güçlü öksürükler belirir. Hatta kimi hastalar bu öksürükler ile birlikte kusmaya başlar.
Boğmaca hastalığı çocuklarda daha ağır geçer ve çocuk öksürük esnasında morarıp, nefes alma zorluğu çekebilir. Böyle anlarda mutlaka hemen doktora gidilmelidir.
Boğmaca nasıl bulaşır?
Boğmaca, öksürük ve hapşırıkla karşıdaki kişiye bulaşır. Kişi tedavi olmadığı takdirde 3 hafta sonra çevresindekilere hastalığı bulaştırmaya başlar.
Boğmaca mikrobuna maruz kalmakla hastalığın başlama süresi arasındaki süre ortalama bir hafta 10 gün olarak bilinir.
Boğmaca hastalığından korunmak
Çocukların zamanında aşılarını tam yaptırmak gerekir. Bu sürede 2-4-6 aylıkken olan süreyi kapsar. Bunun yanında bağışıklığı artıran aşılarda 4 yaşında ve 15-17 yaşlarında yapılmalıdır. Ayrıca boğmaca olan kişilerden uzak durmak gerekir.
Çocuğunuzu zamanında aşılatın.
Boğmaca tedavisi
Boğmaca tedavisi için 7 gün ara vermeden alınan özel antibiyotikler kullanılır. Bu antibiyotikler hastalığın bulaşmasını önler. Öksürük şikayeti ilaç tedavisine rağmen bir süre devam edebilir. Yatak istirahatı, ilaçların düzenli kullanılması, boğmaca tedavisinde önemlidir.