Sancılı adet görme özellikle genç ve genç erişkin kadınlar sık görülen bir durumdur. Yaş ilerledikçe adet sancıları da buna paralel olarak azalır. Anti-enflamatuar bir ağrı kesici genellikle adet sancısını hafifletir. Çoğu kadında adet sancısının nedeni çok açık bir şekilde belli değildir.
Kimler Sancılı Adet Geçirir?
Çoğu kadın adet döneminde adet sancısı yaşayabilir. Sancılar genellikle hafiftir, ancak yaklaşık 10 kadından 1’inin yaşadığı adet sancısı günlük yaşamını olumsuz etkileyecek düzeyde olabilir. O kadar ki, kadın adet sancısından dolayı işe ya da okula gidemeyecek duruma gelebilir. Adet sancısı tıp dilinde dismenore olarak adlandırılmaktadır. Dismenore’nin, primer (birincil) ve ikincil dismenore olmak üzere iki tipi vardır.
Primer dismenore adet sancısının en sık görülen tipidir. Bu tip adet sancısı yaşayan kadınların rahim (uterus) ya da pelvik bölgelerinde bir sorun olma ihtimali olabilir. Primer adet sancısı genellikle 20 yaş ve altındaki kadınlarda görülür.
İkincil dismenore, rahim ya da pelvisde bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Bu tip adet sancısı daha az yaygın olup genellikle 30-40 yaşlar arasındaki kadınlarda görülür.
Primer Dismenore (Adet Sancısı) Nedenleri
Primer adet sancısının nedeni çok açık değildir. Rahim iç duvarını meydana getiren bileşenler arasında, normal vücut kimyasallarından olan ve Prostaglandin adı verilen bileşen bulunmaktadır. Prostaglandin seviyesi normalin üstündüyse ya da rahimin Prostaglandin’e karşı hassasiyeti olduğu durumlarda primer adet sancısı yaşanabilmektedir.
Primer Dismenore (Adet Sancısı) Belirtileri
Bu tip adet sancısının ilk belirtisi karnın alt bölgesinde görülen kramp tarzındaki ağrıdır. Kadınlarda yaşadıkları ilk birkaç adet dönemi sancısız olabilir. Ancak 6 ay – 12 ay arası zamandan sonra yaşanan adet sancıları ağrılı olmaya başlayabilmektedir.
Bu tip ağrılar:
Belin alt kısmında, bacakların üst kısmında görülebilir.
Genellikle kanama ile birlikte başlar, ancak yaklaşık bir gün önce de başlayabilir.
Genellikle 12-24 saat arası sürer, ancak 2-3 güne kadar uzayabildiği de görülmektedir.
Her adet döneminde farklı şiddetlerde görülebilir, bazı adet dönemlerinde diğerlerinden çok daha kötü olabilir.
Yaş ilerledikçe ya da bir gebelik geçirdikten sonra şiddeti hafifler.
Adet Sancısı Nasıl Hafifletilir?
Çoğu kadın adet sancısını evde kendi yöntemleriyle hafifletebilir. Ancak ağrılar günlük faaliyetleri etkileyecek kadar şiddetliyse doktora başvurmak gerekebilir.
Adet sancısı aşağıdaki yöntemlerle hafifletilebilir;
Bölgeyi sıcak tutmak
Steroid olmayan anti-enflamatuar ağrı kesiciler
Parasetamol kullanmak
Ağız yoluyla alınan kontraseptif haplar