Dış Gebelik Nedir?
Dış gebelik, gebeliğin rahim içinden farklı bir yerde meydana gelip, o bölgede gelişmesidir. Aslında bütün gebelikler dış gebelik olarak başlar. Döllenme genellikle tüpte oluşur ve bu tüp 10-12 gün süren bir yolculuktan sonra rahim içine yerleşerek, burada büyümeye devam eder.
Dış Gebelik Nedenleri
Herhangi bir şekilde döllenmiş tüpün bu yolculuğunu engelleyecek bir darlık, tıkanıklık, yapışıklık vb. durumu söz konusu olursa, döllenmiş tüp en son ilerleyebildiği bölgede kalır ve gelişimine devam eder. Böylece dış gebelik tablosu oluşmuş olur.
Dış Gebelik Belirtileri
Dış gebelik durumunu normal gebelikten ya da diğer jinekolojik rahatsızlıklardan ayıran belirgin bir belirti görülmeyebilir. Bunu biraz açıklamak gerekirse; normal gebelikte meydana gelen ağrı, kanama gibi durumlar dış gebelikte de meydana gelmektedir. Eğer olağan belirtilerin dışında herhangi bir bulgu tespit edilirse, o durumda doktor kontrolüne ihtiyaç duyulmalıdır. Dış gebeliğin kesin teşhisi muayene ve bir takım klinik testler sonucunda koyulabiliyor. Bu testler arasında ultrason, kan testi gibi testler yer alıyor.
Dış Gebelik Tedavisi
Günümüzde dış gebelik tedavisi için kullanılan “medikal tedavi” ve “cerrahi tedavi” olmak üzere iki ana tedavi yöntemi vardır.
Medikal tedavi, dış gebelik durumunun erken saflardaki teşhisinden sonra, bir takım ilaçlar kullanılarak, gebeliğin pasifize edilmesi tekniğine dayanır. Başarılı bir medikal tedavi sonrası genellikle cerrahi tedaviye gerek kalmamaktadır.
Cerrahi tedavi ise dış gebelik durumunun ilaçla tedavi edilemeyecek kadar ilerlediği durumlarda(kanama, hastanın genel durumundaki bozukluk vb.) kullanılan tedavi yöntemidir. Cerrahi tedavinin açık ve kapalı olmak üzere iki şekli bulunmaktadır. Açık yöntem daha eski, daha klasik ve genel olarak daha fazla uygulanan yöntemdir. Kapalı yöntem ise yeni bir yöntem olup, travmatik durumların daha aza indirildiği bir cerrahi tedavi yöntemidir.