Rahim Kanseri Nedir?
Rahim kanserinden söz etmeden önce, rahimi oluşturan temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olmakta yarar vardır. Rahim, serviks ve korpus adı verilen iki kısımdan oluşan bir üreme sistemi uzvudur. Serviks rahim ile vajina arasında uzanan kanal benzeri yapıdır. Korpus ise rahimin üst kısmını oluşturan bölümdür.
Endometrium rahimin üst bölümünü oluşturan korpusun içini kaplayan katmandır. Buradan da anlaşıldığı üzere; endometrium (rahim) kanseri rahimin iç kısmını kaplayan katmanın kanseridir.
Rahim Kanseri Belirtileri
Bir çok kanser vakasında olduğu gibi, rahim kanserinin de erken teşhis edilmesi tedavinin kolaylaşmasını sağlayacaktır. Bundan dolayı rahim kanserinin belirtileri iyi bilinmelidir. Rahim kanseri genel olarak aşağıda sıralayacağımız belirtileri göstermektedir.
Vajinada görülen ve normal olmayan kanama, akıntı ya da lekeler. Rahim kanseri teşhisi koyulan kadınların büyük bir oranında düzenli olmayan kanama ve menopoz sonrasında sık görülen kanama bulgusuna rastlanmıştır.
İdrar esnasında yanma hissedilmesi.
Cinsel ilişkide bulunulurken vajina bölgesinde acı ya da ağrı hissedilmesi.
Kadının, iç genital organlarının bulunduğu pelvik bölge adı verilen kısımda hissedilen ağrı ya da parça.
Rahim Kanseri Nedenleri
Kadınlarda yaş ve genetik nedenler kişinin elinde olmayan durumlar olmasına karşın, beslenme düzeni ve yaşam alışkanlıkları kontrol edilebilir faktörlerdir. Rahim kanserinin nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Yaşam boyu görülen adetlerin(regl) sayısı
Normal olarak varsayılan kilo limitlerinin üzerinde olunması (obezite)
Hiç gebe kalınmamış olunması ya da kısırlık problemi
Nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, şeker hastalığı olan kadınlarda rahim kanseri riskinin, hastalığın görülmediği kadınlara göre 4 kat daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
Diğer nedenlere göre daha az etkili de olsa hipertansiyon
Aşırı hayvansal yağ kullanımı
50 yaşın üstünde olunması
Rahim kanserinin ve kalın bağırsak kanserinin daha önce diğer aile bireylerinde görülmüş olması
Kişinin daha önce meme veya over kanseri yaşamış olması
Meme kanserinin tedavi edilmesinde kullanılan tamoksifen ilacının kullanımı
Rahim Kanseri Tedavisi
Rahim kanseri tedavisinde en sık kullanılan yöntem cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavide hedef, kanserli kitleyi olabildiğince vücut dışına çıkartarak, bölgeyi kanserden temizlemektir. Eğer kanser çok fazla yayılmamışsa, cerrahi tedavi yüksek oranda başarı göstermektedir. Rahim kanseri tedavisinde cerrahi tedavinin dışında, kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi seçenekleri bulunmaktadır.