Dizanteri Nedir?
Dizanteri bir bağırsak hastalığıdır. Genellikle sürekli ve ağır ishal ile birlikte kendisini belli eder. Salgın bir hastalıktır. Kolayca bulaşabilmektedir. Yaşlılar da ve küçük çocuklarda bağışıklık sistemi fazla güçlü olmadığı için ölüme bile yol açabilmektedir. Dizanteri iki çeşittir. Biri amipli dizanteri diğeri ise basilli dizanteridir.
Amipli dizanteri mikrop bulaştıktan en erken on gün en geç üç hafta sonra kadar kendini göstermektedir. Kanlı ishal ve karın ağrıları görülmektedir.
Basilli dizanteride ise hastalık mikrop bulaştıktan en erken iki gün en geç bir hafta kadar sonra kendini belli etmektedir. Bu dizanteride de amipli dizanterinin belirtileri görülmektedir. Hastalıkların salgınlaşmasının en büyük nedeni karasineklerin taşıyıcı olarak rol oynamasından kaynaklanmaktadır.
Dizanteri Belirtileri:
Dizanteriye yakalanan kişilerin ishalleri kanlı bir şekilde gelmektedir. İştahsızlık ve aşırı derece de fazla bir karın ağrısı görülmektedir. Ağır ateş ile başlayan bu hastalığa aynı zamanda kusmada ishale eşlik etmektedir.
Dizanterinin Nedenleri:
Kirli sudan içmek veya iyi temizlenmemiş yiyecekleri tüketmek hastalığa neden olmaktadır. Aynı zamanda temizlik kurallarına dikkat etmek çok önemlidir.
Dizanteriden Korunmanın Yolları:
Kirli sularla olan ilişkiye bir son verilmelidir. Bununla birlikte kişiden kişiye dizanterinin geçmesi çok kolaydır. Bu da topluma açık alanlarda daha fazla görülmesine neden olmaktadır.
Dizanterinin Tedavisi:
Antibiyotik tedavisi genel olarak uygulanmaktadır. Bazı hastaların şikâyetleri antibiyotikle birlikte arttığından farklı bir uygulama da yapılabilir. Dizanterinin yol açtığı ishal ve kusma nedeni ile hastalar çok fazla sıvı kaybetmişlerdir. Bu nedenle öncelikle sıvı kaybını yerine getirmek çok önemlidir. Bunun içinde direk olarak bolca sıvı tüketmek yeterli olmaktadır.