Kabızlık Nedir?
Kabızlık tuvalete hiç çıkamama ya da çok seyrek çıkma durumudur. Kabızlığa peklik ya da inkıbaz da denmektedir. Tıpta ise kabızlığa konstipasyon adı verilmektedir.
Kabızlığın Nedenleri
Nedenler arasında yeteri kadar sulu şeyler yememek, sinir bozukluğu, bağırsakta tıkanıklık, basur, sindirim sisteminde bozukluklar, hormonlarda dengesizlik, fıtık vardır. Bir de gün içinde çok fazla oturmak zorunda kalanlarda, yaşlılar, bebekler ve hamilelerde konstipasyon yani fıtık sık olarak görülmektedir.
Kabızlığın Tedavisi
Kabızlığa neden olan hastalıkların tespitiyle başlar kabızlık tedavisi. Esas nedenin bilinmesi gerekir. Bilinmeden önce müsil tarzı ilaçların kullanılması yanlıştır ve kötü sonuçlara neden olabilir. Kabızlığı önlemek adına sebze çorbaları ve sebze yemekleri tüketilmeli, mercimek, ıspanak, salata, balık, çavdar ekmeği yemek kabızlık için yararlı olacaktır. Bunlara ek olarak, erik reçeli, bal, üzüm kayısı ya da elma yemekte faydalıdır. Bul su ve şerbet içmek kabızlığı gidermede yararlı olacaktır.
Kabızlığı açıklarken müzmin kabızlıktan bahsetmek gerekir. Bu durum kabızlığın kronikleşmiş halidir. Bu gibi bir rahatsızlığa sahip insanların, fazlaca et, yumurta, peynir, beyaz ekmek, muz tarzı besinleri azaltmaları, kahve, çay ve sigarayı az tüketmeleri, alkolü bırakmaları gerekmektedir. Kabızlık ilaçlarının çok uzun süre kullanılması yanlıştır. Olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. İlaçların doktor tarafından tavsiye edilmesi ve doktor tarafından tavsiye edilen miktarda alınması daha yararlı olacaktır.
Kabızlık için bitkisel çözümler de önerebiliriz. Bunun için, ceviz yaprağı ince ince kıyılır, kıyılan yapraklarla sabahları çay yapılıp aç karnına içilir. Bir de kuru incir ve kuru eriğin akşamdan soğuk suya bırakılıp, sabahları kahvaltıdan önce yenilmesi kabızlık için son derece faydalı bir yöntemdir.