Tedavi Sayfası

Bronşit

Akut – Kronik Bronşit

Akut – Kronik bronşit hastalığını kısacası alt solunum yolu iltihaplanması olarak tanımlayabiliriz. Akut – Kronik bronşit akciğerlere hava taşınmasında yardımcı olan bronşların iç taraflarında yer alan zarın iltihaplanmasıdır. Akut Bronşit ve Kronik Bronşit birbirinden farklı hastalıklardır. Bronşit özellikle zayıf bünyeli insanlarda daha tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir. Bebeklerin ve çocukların yetişkin bireylere oranla daha zayıf bünyeli olduğunu düşündüğümüzde onların bronşit olmaması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği ortaya çıkacaktır. Çocuklarda ve bebeklerde görülen bronşit tehlikeli olacağı için kesinlikle ihmal edilmemelidir.

akut bronşit

Akut Bronşit

Akut Bronşit hastalığıyla çok sık karşılaşılmaktadır. Akut Bronşit hava yollarının tahriş olmasına neden olan maddeler veya virüsler nedeniyle oluşmaktadır. Akut Bronşit’i bir iltihaplanma olarak tanımlarsak bu iltihaplanmanın zaman içerisinde tamamen geçeceğini ve normalde hafif seyrettiğini söyleyebiliriz. Akut Bronşit boğmaca ve kızamık gibi hastalıklarla birlikte görülmektedir.

Akut Bronşit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Akut bronşit kişide kendisini ağrılı ve kuru öksürükle göstermektedir. Ağrılı ve kuru öksürükten sonra kişide normalden fazla balgam oluşur ve hasta balgam çıkarmaya başları. Halsizliğe de neden olan akut bronşitte ateş, titreme ve burun akıntısı da gözlenmektedir.
Akut Bronşit hastalığı virüsler nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi bakteriler nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın virüsten mi bakterilerden mi ortaya çıktığı doktorlar tarafından teşhis edilip bu doğrultuda tedaviye başlanacaktır. Hastanın ateşi çıkacağı için doktor uygun görürse ateş düşürücü verecektir. Ayrıca balgam söktürme işleminin hastayı rahatsız etmemesi için balgam söktürücü verilebilmektedir.

Kronik Bronşit
Akut bronşit ve kronik bronşit birbirleri arasında kıyaslandığında kronik bronşitin başlama sürecinin daha sinsice olduğunu söyleyebiliriz. Kronik bronşit ilerleyen dönemlerde solunum yollarında tahribata neden olabilmektedir. Bu durum kişinin solunum problemleri yaşamasına neden olmaktadır.

Kronik Bronşit Belirtileri ve Nedenleri

Kronik bronşitin en önemli belirtisi uzun süren kuru öksürük ve normalden çok fazla balgamdır. Kronik bronşit nedeniyle ortaya çıkan kuru öksürük 2 yıl kadar sürmektedir. Ayrıca kronik bronşit olan kişi solunum yollarının tıkanmasına bağlı olarak solunum problemleri yaşamaktadır. Solunum problemi yaşadığı için yeteri kadar oksijen almakta zorlanan kişi normalden çok daha kısa sürede yorulacaktır. Kronik bronşitin ortaya çıkmasında en büyük etmen şüphesiz sigaradır. Sigara kullanımı başlangıç için bünyeye zarar vermiyor gibi gözükse de ilerleyen yıllarda yaşın da ilerlemesine bağlı olarak kişide sağlık problemlerinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu problemlerin birisi de kronik bronşittir. Sigarayı bırakmak ve pasif içicilikten uzaklaşmak yani sigara dumanına maruz kalmamaya çalışmak kronik bronşitten kurtulmak için atılması gereken ilk ve en önemli adımdır.

Kronik Bronşit Tedavisi

Kronik bronşit hastalığının başlıca sebebinin sigara kullanımı ve sigara dumanına maruz kalma olduğunu bildiğimize göre tedavisi için ilk yapılması gerekenin sigaradan ve dumanından uzak durmak olduğunu kestirebiliriz. Sigara dumanı haricinde kişinin kirli ve tozlu havalardan da uzak durmaya çalışması hastalığın tedavisi için atılacak olumlu adımlardan birisidir. Hastalık bol miktarda balgamın oluşmasına neden olacağı için rahatlamak için balgam söktürücü ilaçlar kullanılabilir.

 

Diğer bir kaynaktan bilgi:

Akut Bronşit

 

Akut bronşit genellikle solunum yollarındaki virüslerin neden olduğu solunum yollarında oluşan iltihaplı bir hastalıktır. Bazı durumlarda iltihaplı olmayan akut bronşit durumlarıyla karşılaşılıyor olsa da geneli iltihaplıdır. Hastalığa virüslerin haricinde bakterilerin de neden olduğu bilinmektedir. Fakat bakterilerin akut bronşit hastalığına neden olmaları daha düşük ihtimaldir. Bakterilerden daha düşük oranla mantarlar da akut bronşit hastalığına neden olmaktadır.

 

Akut Bronşit Belirtileri

 

            Akut bronşitin genellikle ilk semptomu burun ve boğazlarda enfeksiyon görülmesidir. Başlangıç olarak kişide balgam çıkarma şikayeti yokken kuru bir öksürük görülür. Fakat hastalığın ilerleyen süreçlerinde kuru öksürüğe balgam da dahil olacaktır. Hastalığın daha da ilerlemesiyle birlikte balgam iltihaplı bir hal alacaktır. Akut bronşit rahatsızlığında her zaman olmasa da genel hastalıkların belirtileri olan halsizlik, yorgunluk ve yüksek ateş görülebilmektedir. Akut bronşit rahatsızlığında her zaman fiziksel bulgulara rastlanmaz. Fakat bazı durumlarda normal olmayan solunum sesleri duyulabilir. Bu solunum yollarının zarar görmesinden kaynaklanan bir durumdur.

.

Akut Bronşit Tedavisi

 

            Solunum yollarının normale dönebilmesi için hasta sürekli nemli ve sıcak ortamlarda bulunmalıdır. Antibiyotik tedavisi başlanabilir olsa da her akut bronşit için kullanılması tavsiye edilmez. Yüksek ateşin görülmediği ve hafif seyirli olan hastalıklarda antibiyotik tedavisi tercih edilmemektedir. Yüksek ateşin görüldüğü durumlarda ve hastanın çocuk, yaşlı olması durumunda antibiyotik tedavisi mutlaka uygulanmalıdır. Ayrıca yüksek ateşe ve ağrıya neden olan akut bronşit hastalığının tedavi sürecinde uzman kontrolünde ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde kişi balgam çıkarmada zorlanacağı için biraz olsun rahatlatmak adına balgam söktürücü ilaçlar kullanılabilir.

Etiketler: , , , , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.