Göz kuruluğunun önemsenmemesi onun ciddi sorunlara yol açabileceğinin bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Göz kuruluğu; gözlerde yanmaya, kumlanmaya ve batmaya neden olabilmektedir. Ayrıca göz kuruluğu yaşayan kişinin gözleri normalden daha kısa sürede yorulacak ve kişi lens takıyorsa lens takmada zorlanmalar yaşayacaktır.
Gözyaşının Temel Görevleri
Gözyaşının temel görevlerinin başında gözün net ve rahat bir şekilde görmesini sağlamak gelmektedir. Ayrıca gözyaşı korneanın dış etmenlere bağlı olarak zarar görmesinin önüne de geçmektedir. Göz görevini yerine getirebilmesi için ihtiyacı olan oksijeni gözyaşı sayesinde sağlamaktadır. Gözyaşı sayesinde oksijen alarak gerekli beslenmeyi yapabilen göz sorunsuz bir şekilde işlevini yerine getirmektedir. Ayrıca gözyaşı yabancı bir madde göze girmek istediğinde savunma mekanizması olarak çalışmaktadır. Yabancı cismin göze olan etkisinin en aza indirgenmesi için gözyaşı gözün yıkanmasını da sağlamaktadır. Gözyaşlarının görevinin çok önemli olduğu eksikliğinde gözde ciddi problemlerin ortaya çıkabileceği ve bunların körlüğe varan sonuçlara neden olabileceği kesinlikle unutulmamalıdır.
Göz Kuruluğu Kimlerde Görülür?
Teknolojinin gelişmesi her ne kadar hayatımızda birçok kolaylık sağlıyor olsa da bazı olumsuz etkileri de beraberinde getirmektedir. Uzun süre klimalı, kuru havalı ortamlarda zaman geçiren ve bilgisayar başından ayrılamayan kişilerde göz kuruluğu meydana gelmektedir. Çalışma ortamında sürekli kuru havaya maruz kalarak uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmek zorunda kalan kişiler düzenli aralıklarla göz kontrollerini yaptırmalıdırlar. Uzun süreli kontakt lens kullanımının da göz kuruluğuna neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle sürekli lens kullanımının yerine arada bir gözün dinlendirilmesinin sağlanması gerekmektedir.
Göz Kuruluğu Tedavisi
Göz kuruluğunun tedavisindeki ilk amaç gözyaşının arttırılmasını sağlamaktır. Gözyaşı artıp kuruluk ortadan kalktığı zaman göz ıslaklığı sağlanarak göz için sağlıklı bir ortam oluşturulmuş olacaktır. Göz kuruluğu tedavisinde hastanın bulunduğu ortamın nemlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca hasta güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanırsa bu durum ona tedavi için avantaj sağlayacaktır. Günümüzde göz kuruluğu tedavilerinde suni gözyaşlarının kullanımı da yaygınlaşmıştır. Fakat ortamın nemlendirilmesi, güneş gözlüğü kullanımı ve suni gözyaşlarından yararlanılması göz kuruluğunun ileri derecedeki durumlarında pek faydalı olamamaktadır. Göz kuruluğunun önlenmesi için var olan gözyaşlarının bünyede tutulması yönteminin de kullanılması mümkündür. Bünyedeki gözyaşı kaybının azaltılması için gözyaşının boşalmasına imkan sağlayan kanallara belli bir süreliğine tıkaç takılabilir. Ayrıca bu bölgenin kalıcı olarak lazer yöntemiyle de kapatıldığı durumlar olmaktadır. Göz kuruluğu tedavisinde ileri derecede kuruluk mevcutsa çeşitli kanser hastalıkların tedavilerinde kullanılan ilaçların daha seyreltilmiş hallerinden faydalanılabilmektedir. Bu ilaçların kullanımı sayesinde gözyaşı salgılama sistemi tekrardan yapılandırılabilmektedir. Bu sayede kuruluğun önüne geçilebilmektedir.
Göz kuruluğu bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanma riski sürekli kuru havalı ortamlarda bulunan ve saatlerini bilgisayar başında geçirmek zorunda olan kişilerde diğer bireylere göre daha fazladır. Özellikle sürekli klimaların çalıştığı kuru ofis ortamlarında bulunan ve saatlerce bilgisayar başında zaman geçirmek zorunda olan kişiler kısa aralıklarla göz kontrollerini yaptırmalıdırlar. Göz kuruluğu riski erkeklerde de kadınlarda da oluşmaktadır. Her yaşta göz kuruluğu riski olmasına rağmen kadınların özellikle menopoz döneminden sonra daha fazla risk altında olduğunu söyleyebiliriz.