Göz Kanlanması Nedir?
Konjoktiva gözün beyaz kısmının ön tarafını örtmektedir. Konjaktivayı bir zar tabak olarak düşünebiliriz. Konjoktivanın yüzeyinde damarlar bulunmaktadır. Bu damarların genişlemesi sonucunda göz kanlanması ortaya çıkmaktadır. Genişlemenin haricinde çok sık görülmese de bu damarlarda meydana gelen çatlamalarda göz kanlanmasına neden olabilmektedir. Göz kanlanması tek bir gözde görülebileceği gibi her iki gözde de görülebilmektedir. Göz kanlanmasının her iki gözde görülmesi daha sık yaşanan bir olaydır.
Göz Kanlanmasının Nedenleri Nelerdir?
Göz kanlanmasının bir diğer deyişle göz kızarıklığının tek bir ortaya çıkma sebebi yoktur. Farklı nedenler bu duruma yol açabilmektedir. Fakat göz kanlanmasının gözün beyaz kısmını zar tabaka gibi kaplayan konjoktiva tabakasının tahrişinin veya iltihabının neden olduğu söylenebilir. Göz kuruluğunun da göz kanlanmasına neden olduğu bilinmektedir. Göz kuruluğunun haricinde göz alerjileri, mikropların neden olduğu göz hastalıkları, güneşe normalden fazla maruz kalma, güneşe hassasiyet, ani yükselen göz tansiyonu ve tiroid hastalıklar da göz kanlanması nedenleri arasında sayılabilmektedir. Göz kanlanmaları bazı hastalıkların sonucunda yavaş seyir izleyebileceği gibi bazen de ani olarak başlamaktadır. Göz kanlanmalarının ani başlaması genelde tek gözü ilgilendiren durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Göz Kanlanması Tedavisi
Göz kanlanmasının ortaya çıkmasına neden olan etmenlerin birbirinden farklı olduğu bilinmektedir. Göz kanlanmasının ortaya çıkış nedenleri farklı olduğuna göre tedavi yöntemlerinin oluşturulabilmesi için hastalığın ortaya çıkış sebebinin bilinmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda gözdeki kanlanmanın tek bir gözde olması ve beraberinde ağrı, görme kalitesinde bozukluk ve sulanma ile görülmesi durumun acil olduğunun habercisidir. Böyle durumlarda göz kanlanmasına acil olarak müdahale edilmelidir. Görme kalitesinde azalmaya ve göz fonksiyonlarında herhangi bir değişikliğe neden olmayan göz kanlanmalarının tedavisi ise uygun zamanda uygun bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Yabancı bir cismin varlığı göz kızarıklığına neden olduğunda gözdeki yabancı cismin çıkartılması, göz tansiyonunun ani çıkışının göz kızarıklığına neden olması durumunda göz tansiyonunun normale döndürülmesi tedavi sürecinin aşamaları arasında sayılmaktadır. Ayrıca göze kaçan bir kimyasalın göz kızarıklığına neden olduğu durumlarda ise hiç vakit kaybetmeden gözün ve çevresinin bol suyla yıkanması gerektiği kesinlikle unutulmamalıdır. Gözün vakit kaybedilmeden bol suyla yıkanması sonrasında ise kişi mutlaka herhangi bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Bazı durumlarda da kontakt lens kullanımı göz kızarıklığına, kanlanmalarına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kanlanmanın yanında ağrı da olabilmektedir. Bunun önüne geçip gözün kendisini toparlayabilmesini sağlamak amacıyla lens kullanımına bir süre ara verilmesi gerekebilir. Alerjik durumların göz kanlanmasına neden olduğu durumlarda tedaviye başlanması için hiç vakit kaybedilmemelidir. Bu gibi durumlarda kişinin güneş gözlüğü veya şapka takması gözün hassas durumunu daha rahat geçirmesine imkan tanıyabilir.
Kişinin bu gibi durumlarda hekim önerisi olmadan ilaç ve damla kullanması önerilmemektedir. Göz kanlanmasının aniden ortaya çıkması acil bir sağlık durumunun habercisi olabileceği için mutlaka hekim kontrolüne ihtiyaç vardır.