Okul fobisi ve travma çocuklar arasında sıklıkla görülen bir durumdur. Bu durumun çok çeşitli nedenleri vardır. Çocuğunuz kendisinde travmaya neden olan çok acı olaylar yaşamış olabilir ve bu travmayı okul ile ilişkilendirebilir. Okulun acı deneyimlerle ilişkilendirilmesi bilinçaltında yaşanan bir olaydan kaynaklanabilir.
Çocuğunuz kendisinde korkuya neden olan travmatik durumu mantıklı nedenlerle açıklamakta zorlanabilir. Okul fobisinin ardında, başka nedenler aramak gerekmektedir. Özellikle olumsuz düşünceler ve acı olaylar, okul fobisi haline gelebilir. Okul fobisi baş ve karın ağrılarına, bulantı ve kusmaya ve hatta baygınlığa bile neden olabilir.
Okul fobisi vakalarının belirtileri hafta içi sabah saatlerinde şiddetlenir. Bu belirtilerin tatil sabahlarında ve hafta sonlarında hafiflediğini görebilirsiniz. Evinizde gerilim yaşanıyorsa, çocuğunuz okulda da aynı gerilimle karşılaşabileceğini düşünebilir. Bu nedenle okula gitmek istemez ve evde kalmayı tercih eder. Öz güveni olmayan, arkadaşları ile sorunlar yaşayan ve etrafındaki insanlardan korkan çocuklar okula gitmekten de korkar. Bu tür çocuklar evlerinde kendilerini daha çok güvende hissederler ve okul bir kâbus haline gelir.
Çocuğunuzun endişe ve korkularını hafife almayın. Çocuğunuzda okul fobisi olarak ortaya çıkan durumun kökeninde büyük duygusal çalkantılar ve şiddet içeren bazı durumlar yatıyor olabilir. Okul fobisi sendromunun belirtileri herkes tarafından fark edilen bir hal almışsa, sorunun çözümünü hedeflemelisiniz.
Çocuğunuzda okul fobisi varsa, neler yapabilirsiniz?
• Okul fobisi tıbbi bir komplikasyon değildir. Önemli olan meselenin kaynağına inebilmenizdir. Çocuğunuzla mümkün olduğunca çok zaman geçirmeye çalışın. Çocuğunuz endişeleri hakkında konuşmaktan korkuyor olabilir. Utanıyor da olabilir. Mutsuzluk ve korku hisseden çocuklar bu durumlarını hemen belli eder. Bu durumun üstesinden gelmek üzere çocuğunuzla konuşmak için farklı yollar deneyin. Çocuğunuza, kendi çocukluk anılarınızdan ve korkularınızdan bahsedebilirsiniz. Çocuğunuz kendisini sizin çocukluk halinizle karşılaştırdığında, yaşadığı korkuların çok da anormal olmadığını görecektir.
• Gerekirse çocuğunuzun öğretmeni ve arkadaşları ile konuşun. Okul arkadaşları çocuğunuzla dalga geçiyor olabilir. Bu tür durumların derhal sona ermesini sağlamalısınız. Çocuğunuzun arkadaşları ile olan ilişkisinin niteliğini değiştirebilirsiniz, sorunu kökten halletmiş olursunuz. Çocuğunuzla dalga geçen çocukları evinize çağırabilir, onlar oyun oynarken, uyarılarınıza rağmen hâlâ aynı şeyi yapıp yapmadıklarım gözlemleyebilirsiniz.
• Çiçek esansları çocuğunuzu psikolojik olarak rahatlatır. Arkadaşlarından, öğretmeninden ve okuldan korkan çocuklar için misk otu (mimulus) kullanılmaktadır. Kaya gülü adlı bitki paniğe dönüşen korkuların yenilmesinde oldukça etkilidir. Kırmızı erik, her şeyin berbat olması gibi, olumsuz hislere kapılan ve her türlü olumsuzluğu önlemenin tek yolunun evde kalmak olduğunu düşünen çocuklar için kullanılabilir. Korku, gerilim ve fobiler için Bach çiçek esanslarını kullanabilirsiniz.
• Okul fobilerinin önlenmesi için esansiyel yağlar kullanılabilir. Bazı yağların kokuları çocukları ferahlatır ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Bu yağlar papatya, yasemin, lavanta, ıtır çiçeği ve bitkibilim alanında “ylang ylang” olarak bilinen bitkinin yağıdır. Bu yağların en önemli özelliği sakinleştirici ve teskin edici özelliklerinin olmasıdır. Bu yağlar seyreltici bir yağla seyreltilerek, banyoda ya da masaj esnasında kullanılabilir.
• Çocuğunuz, okul terapisi deneyimi olan bir homeopati uzmanı tarafından % uzun vadeli bir tedavi süreci çerçevesinde tedavi edilebilir. Önerilen bazı homeopati tedavileri şöyledir:
• Dağ öküzgözü adıyla bilinen ot, travma ve kaza sonrasında oluşan korkuların giderilmesi için kullanılır.
• “Argentum nit.” adlı madde konsantrasyon ve öz güven eksikliği hisseden ve okuldan korkma sebeplerini açıklayamayan çocuklar için uygundur.
• “Lycopodium” adlı ürün yeni koşullara alışmak zorunda olmanın verdiği korku ve heyecanı yaşayan çocuklar için kullanılabilir. Bu tür çocuklar kendilerini güvende hissetmezler ancak yine de sorunlarının üstesinden geliyormuş gibi görünmeye çalışırlar.
• Homeopati alanında “gelsemyum” adı verilen ve sarı yasemin bitkisinin zehirli kökünden elde edilen madde yorgun, sarsılmış ve başka çocukların önünde konuşmaktan korkan öğrenciler için kullanılabilir. Homeopati alanında kullanılan maddelerin çok büyük bir bölümü zehirli bitkilerden ve otlardan elde edilir. Bu nedenle bu tür ürünleri sadece sertifikası Sağlık Bakarı-lığı’nca onaylanmış olan doğal sağlık uzmanları ve homeopati uzmanlarından temin ediniz. Tedavilerin kullanımı için mutlaka uzman yardımı alınız. Kendi başınıza çayırdan, ormandan ve parklardan topladığınız bitki ve otları kullanmayınız. Aksi halde zehirlenmelere ve hatta ölüme neden olabiîirisniz.
• “Nat mur.” adı verilen madde okul tuvaletini kullanmaktan korkan ve kaza geçireceği konusunda endişelenip duran çocuklar için kullanılmaktadır.
• Çocuğunuzun beslenme tarzım kontrol edin. Çocuğunuzun şekerli ve işlenmiş yiyeceklerle beslenmesini önleyin. Bu tür besinler çocukların yeni koşullara uyumunu güçleştirir.
• Çocuğunuzun uykusunu almasını ve düzenli olarak uyumasını sağlayın.
• Gece yatmadan önce içilen kedi otu çayı gerilimi azaltır ve çocuğunuzu sakinleştirir.